3.11.2014

E-kirjoista

Ma 3.11.2014

Sain vihdoin käytyä avauttamassa lukkoon menneen iPadini. Se lojui käyttämättömänä yli vuodenpäivät ja niin unohdin salasananikin. En edes muistanut, että olin laittanut siihen salasanan kiusakseni. Mutta niin vain olin ja kun kävin ko. vempaimen kanssa jonkun applegurun luona asiaa selvittämässä, se selvitys maksoi maltaita. No, joka tapauksessa nyt tilanne on taas hallinnassa.

Latasinpa sitten muutaman ilmaisen e-kirjan iPadiin ja ostin peräti kaksi. Tykkään enemmän paperisista kirjoista, mutta kirjoitan nykyisin aika paljon tietokoneella, joten kirjoittaminen on tietokoneella ihan OK vaan lukeminen ei niinkään. Äänikirjat taas ovat parasta esim. tietokoneelta kuunneltuna.



Siis joka tapauksessa latasin muutaman kirjan, nimittäin Kari Välimäen Opi tekemään e-kirja ja ryhdy indie-julkaisijaksi, Jukka k. Korpelan Tee itse e-kirja - Opas e-kirjan tekemiseen Sigil-ohjelmalla sekä lahjaksi saamani ilmaisen kirjan Camilla Läckbergin Majakanvartija. Mitään niistä en vielä ole lukenut.



Voi olla, että ostin nuo e-kirjaoppaat ihan turhaan, koska netissä on vastaavia palveluja ilmaiseksi. Mm. tämä Tee oma kirja! Korpelan e-kirja maksoi lähes parikymppiä, mutta Välimäen vain kolmisen euroa.



Varmaan kahlaan tuon Majakanvartijankin vielä läpi, vaikka en ole dekkarien ystävä. "Vangitseva rikosromaani" lukee mainoksessa, mikä ei mitenkään kolahda minuun, koska en tosiaan ole tuon genren harrastaja.

Latasin sitten vielä pari ilmaista kirjaa, joista gopyright on vanhentunut. Nimittäin Saima Harmajan runokirjan Kaukainen maa vuodelta 1937 ja Teuvo Pakkalan äänikirjan Lapsia.

Tässä vielä hyvä linkki ilmaisten nettikirjojen etsijöille: http://www.digitoday.fi/viihde/2014/08/14/mista-ilmaisia-e-kirjoja-tabletiin-tassa-muutama-vinkki/201411203/66

Lainaan vielä tähän yhden tutkimustuloksen:

"Tuoreen tutkimuksen mukaan e-kirjoja ei sisäistetä paperikirjojen tavoin.
– Lukiessasi tarinaa paperilta tunnet sormillasi sivujen määrän kasvavan vasemmalla ja kutistuvan oikealla. Visuaalisten ärsykkeiden ohella käytettävissäsi on tuntoaistin tuottama edistymisen tunne, arvioi tutkimusta johtanut Anne MangenStavangerin yliopistosta Norjassa.Norjassa julkaistiin viime vuonna myös kymmenvuotiailla tehty koe, jossa vertailtiin koetuloksia tekstin paperilta ja pdf-tiedostolta lukeneiden kesken. Paperia käyttänyt ryhmä pärjäsi merkittävästi paremmin luetun ymmärtämisessä.
Mangen johtaa tutkimusverkostoa, joka pyrkii selvittämään, millaisissa muodoissa erilaisia sisältöjä tulisi tarjoilla tekstien digitalisoituessa. Verkoston mukaan digitaalinen lukeminen on luonteeltaan katkonaisempaa, lyhyempiin teksteihin keskittyvää sekä lukemisen kognitiivisiin ja emotionaalisiin puoliin negatiivisesti vaikuttavaa." Tekevätkö e-kirjat ihmisistä tyhmempiä?

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! E-kirjoista on vielä kovin vähän tietoa. Tuntuvat aineettomilta. Itsekin olen harkinnut E-kirjan julkaisemista viime aikoina, kun nuo kustannusfirmat nääs ovat niin ynseitä tuotoksilleni. Vastavat kyllä nielenkiinnolla lukeneensa, mutta....Tämä on kai tavallinen fraasi, jonka ne käsikirjoituksen tarjoajalle lykkäävät vastaukseen.
    Sain päivityksestäsi hyödyllistä tietoa. Kiitos, Marja -Leena!
    Hailuodosta tervehtii Riitta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Itse en erityisemmin tykkää lukea e-kirjoja, paperinen on silmille kivampi ja helpompi käsitelläkin.

      Poista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.