12.11.2011

Kirjallisuuspalkinnot puhuttavat

La 12.11.2011

Yllä: Kuvakaappaus MTV3:n uutisista
Kirjat ovat saaneet viime vuosina yhä enemmän tilaa mediassa ja erilaiset palkinnot, palkkiot ja apurahat ovat nousseet yleiseksi aiheeksi lehdistössä. Ns. tavikset niistä eivät kai sen enempää piittaa kuin ennenkään. Lukutoukat, eliitti, "sivistyneistö" ja kirjailijoiksi aikovat ja senkaltaisesta urasta haaveilevat kai ovat juuri niitä, joita asia eniten kiinnostaa. Eliitti voi olla kirjallisuuskuvioissa mukana joko yleissivistyksen puitteissa (muistan miten kouluaikana äidinkielenopettajani erityisesti kielsi käyttämästä sanaa "puitteissa"), siis taustavaikuttajina ikäänkuin raameissa: mm. ostavana yleisönä ja siksi tärkeänä tekijänä, mutta myös diletantteina niin sanan myönteisessä kuin kielteisessäkin merkityksessä.



Suomen Kustannusyhdistys ry:n yhdessä opetusmineteriön kanssa 1983 perustama Suomen Kirjasäätiö valitsee vuosittain suomalaisen romaanin, jonka kirjoittaja saa Finlandia-palkinnon.
"Suomen Kirjasäätiö on nimittänyt myös lautakunnan, joka valitsee enintään kuusi romaania palkintoehdokkaaksi. Valintalautakunnan puheenjohtaja on kulttuuritoimittaja Hannu Marttila ja jäsenet toimittaja Tuula Ketonen (Olga K) ja suomentaja Kristiina Rikman."
Tässä tarkemmin:
"Palkintolautakuntaan on nimetty seuraavat henkilöt:
kulttuuritoimittaja Hannu Marttila, puheenjohtaja
toimittaja Tuula Ketonen (Olga K)
suomentaja Kristiina Rikman 
Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee teatterinjohtaja Pekka Milonoff.

Pyydämme kustantajia lähettämään lautakunnan jäsenille Kirjasäätiön toimistosta (sirkku.palomaki@kustantajat.fi, tai puh. (09) 228 77 252) saataviin osoitteisiin kappaleet niistä romaaneista, joiden halu­taan osallistuvan valintaan.

Liittäkää lähettämiinne kirjoihin saate, jossa kerrotaan kirjan olevan FIN­LANDIA-ehdokas. Yhden kappaleen pyydämme lähettämään myös Suomen Kirjasää­tiölle osoitteeseen PL 177, 00121 HEL­SINKI.

Osallistumismaksun, 80€/kirja, Suomen Kirjasäätiö laskuttaa erikseen.

Finalisteiksi päässeiden teoksien kustantajilla on tapana tehdä yhteismarkkinointia ehdokasteoksista. Tämän markkinoinnin kustannuksista ja toteutuksesta vastaavat kustantajat itse.

Pyydämme, että kilpailuun osallistuvat kirjat lähetettäisiin aina heti niiden ilmestyttyä. On erityisen tärkeää, että lautakunta saa keväällä ilmestyneet kirjat luettavakseen jo ennen kesää.

SUOMEN KIRJASÄÄTIÖ"

Tunnustuspalkinto on jaettu vuodesta 1984 lähtien. Kirjasäätiö nimeää myös henkilön, joka valitsee voittajan. Voittaja valitaan säätiön nimeämistä kirjoista. Miksi yksi henkilö saa päättää näinkin suuren palkinnon antamisesta, on kadunmiehelle (-naiselle) arvotus. Ainakin minulle. Tänä vuonna kuusi ehdokasta on valittu 130:stä kirjasta.

Pitää muistaa, että Kirjasäätiön takana on siis yhdistys, joka on suomalaisten kirjankustantajien yhteistyö- ja edunvalvontajärjestö. Takana ovat siis kaupalliset intressit.

Ketkä ovat Finlandia-ehdokkaat ja kuka lopulta korjaa vuoden 2011 potin, 30 000 euroa selviää viimeistään 1. joulukuuta, jolloin 28. kerran kyseinen palkinto jaetaan. Tänä vuonna voittajan valitsee KOM-teatterin ohjaaja, vasemmistolainen Pekka Milonoff.

Ehdokkaiden joukossa on vasemmistonuorten novellikilpailun voittaja esikoiskirjailija Laura Gustavson, novelli oli Kesä rynkyn kanssa, romaani on Huorasatu, Into.
Muut Finlandia-ehdokkaat ovat esikoiskirjailija 
Jenni Linturi – Isänmaan tähden,Teos; 
Kristina Carlson – William N. päiväkirja, Otava; 
Rosa Liksom – Hytti nro 6, WSOY
Laila Hirvisaari – Minä, Katarina, Otava  ja 
Eeva-Kaarina Aronen – Kallorumpu, Teos. 

Lue lisää Suomen kirjasäätiön sivuilta (☜ klikkaa)
"Kirjailijan tai kustantajan, joka haluaa asettaa julkaisemansa romaanin ehdolle Finlandia-palkinnon saajaksi, on toimitettava teos kullekin lautakunnan jäsenelle säätiön ilmoittamaan määräpäivään mennessä. Lähettäjän on lisäksi toimitettava yksi kappale kirjaa säätiön toimistoon sekä maksettava säätiön tilille osallistumismaksu, jonka suuruuden säätiön hallitus päättää vuosittain.

Palkintoehdokkaita nimettäessä lautakunta ottaa huomioon edellisen vuoden lautakunnan ehdollepanopäätöksen jälkeen ilmestyneet uudet romaanit. Mikäli romaani on julkaistu alkuperäisteoksena muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, se voidaan siirtää käsiteltäväksi silloin kun romaanin suomen tai ruotsin kielinen käännös ilmestyy.

Lautakunnan tulee pyrkiä päätöksessään yksimielisyyteen. Mikäli yksimielisyyttä ei saavuteta, on suoritettava äänestys, jos yksikin lautakunnan jäsen sitä vaatii. Lautakunnan on perusteltava päätöksensä.
Lautakunnan kokouksissa käytyjä keskusteluja tai äänestyksiä ei julkisteta. Palkintoehdokkaat, palkinnon saaja sekä päätösten perustelut julkistetaan Suomen Kirjasäätiön järjestämissä tilaisuuksissa."
Aikaisempien Finlandia-palkintojen saajat näet täältä.
Alun perin palkinto myönnettiin mille tahansa kaunokirjalliselle teokselle, mutta vuodesta 1993 sen on voinut saada vain romaani. Samana vuonna sääntöjä muutettiin siten, että lopullisen palkinnonsaajan valitsee kolmijäsenisen lautakunnan ehdolle nimeämistä 3–6 kirjasta yksi tuomari. Finlandia-palkinto on Suomen tunnetuin kirjallisuuspalkinto.
Palkinto myönnettiin sääntöjen mukaan aiemmin vain Suomen kansalaiselle, mutta kun ehdokkaaksi vuonna 2010 nousi Alexandra Salmela, jonka huomattiin vasta jälkikäteen olevan Slovakian kansalainen, muutettiin sääntöjä siten, että vastedes palkinto myönnetään ansiokkaalle suomalaiselle romaanille riippumatta kirjoittajan kansallisuudesta.
Wikipedia
EDIT:
"Lautakunnan kokouksissa käytyjä keskusteluja tai äänestyksiä ei julkisteta. Palkintoehdokkaat, palkinnon saaja sekä päätösten perustelut julkistetaan Suomen Kirjasäätiön järjestämissä tilaisuuksissa."
En tiedä muita julkisia, siis yleisölle avoimia, Suomen Kirjasäätiön tilaisuuksia kuin Kirjan ja ruusun päivän tapahtuman, joka pidetään toukokuun 6. päivänä. Wikipedia En muista siellä kuulleeni syitä siihen, miksi Finlandia-palkinnon valitsee vain yksi henkilö.
"SKY on Suomen vanhin elinkeinoelämän etujärjestö. Se on perustettu vuonna 1858. Yhdistystä ideoimassa ja perustamassa oli monia aikansa voimahahmoja: Z. Topelius, Paavo Tikkanen, F. W. Frenckell. Ensimmäisenä toimintavuotenaan sillä oli 19 jäsentä.


Toimintansa alussa SKY keskittyi tehostamaan kirjojen jakelua ja luomaan maahan kirjakauppaverkkoa. Tällöin kehitettiin tänäkin päivänä maailmassa ainutlaatuinen näytevarastojärjestelmä. Muun kustantajien edunvalvonnan vuoro tuli vasta vuosikymmeniä myöhemmin.


SKY:n ja kirja-alan historiaan voit tutustua tarkemmin 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistusta teoksesta Paras tawara maailmassa (Kai Häggman, Otava 2008)


Suomen Kustannusyhdistys ja sen jäsenet
Tänään SKY:n jäsenenä on yli 100 kirjankustantajaa. Ne vastaavat noin 80 %:sta maan kaupallisesti kustannetuista kirjanimikkeistä ja yli 90 %:sta kirjamyynnistä. SKY:n jäsenyritykset julkaisevat vuosittain noin 5 000 uutuuskirjanimikettä. Kustannusyhdistyksen jäsenten myynnin arvo on noin 300 miljoonaa euroa vuodessa. Kustantamot työllistävät välittömästi yli 1 500 ihmistä. Tämän lisäksi tulevat mm. painolaitosten ja logistiikkayhtiöiden henkilöstöt."

2 kommenttia:

  1. En ole lukenut muuten yhtäkään noista ehdoilla olevista kirjoista. Eikä hävetä yhtään. Äitini lukee parhaillaan Laila Hirvisaaren Katariinaa.

    (Oli muuten perhosella vaikea osua kohtaan kommentoi;-)

    VastaaPoista
  2. Leena, minullekin ovat nuo kirjat ovat vielä outoja.

    Laita kursori aivan tekstin päälle, niin perhosen pitäisi muuttua osoittavaksi sormeksi tai nuoleksi.

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.