27.10.2011

Torstain tunnelmia

To 27.10.2011


Kirjamessutkin sitten alkoivat. Tänään minulla oli todella lyhyt päivä, työt loppuivat jo 12.15, mikä on syksyn ennätys. Toisaalta palkan suhteen tällaiset lyhyet päivät eivät ole hyvä juttu, koska olen tuntipalkkalainen. Joka tapauksessa käytyäni hoitamassa erään juoksevan asian käväisin pikaisesti kotona ja suunnistin sitten Messukeskukseen.
Ehkä minulla oli viime vuodesta mielessä jotain, minkä takia kirjamessujen avajaispäivä ei sitten tänä vuonna vastannutkaan odotuksiani. Toisaalta en ole koskaan aikaisemmin käynyt Kirjamessuilla avajaispäivänä enkä tänä vuonnakaan päässyt avajaisiin, jotka olivat jo kello 11. Minä astuin messukeskuksen ovesta sisään hieman yli kaksi iltapäivällä.
Ihmisiä oli paikalla kuitenkin kohtalaisen paljon arkipäivän suht aikaiseen iltapäivään nähden. Jotain kuitenkin oli selvästi erilaista viime vuoteen verrattuna. Ehkä näytteille asettajia oli yhtä paljon kuin viimeksikin (?), tai enemmänkin, en tiedä, koska en ole tehnyt mitään todellisia tilastollisia laskelmia. ;) Kuitenkin tunnelma oli jotenkin erilainen ja kaikki näytteilleasettajat olivat ilmeisesti samassa tilassa. Ennen osa messuista oli muissakin messutiloissa, ainakin elintarvikkeiden myyjät ja taisivat Viinimessutkin olla aivan toisella puolella rakennusta. Kun kirjamessuilla oli makkara ja juustomaistiaisia, myyjiä paidoista musiikkijuttuihin, niin jotenkin tuli semmoinen olo, että kirjamessut ovat supistuneet tyngäksi viime vuotiseen verrattuna. En muista viime vuonna maistelleeni jugurtteja ja makkaroita kirjojen lomassa. Viime vuonna tuntui, ettei kaksi päivää riittänyt edes kaikkeen tarjontaan tutustumiseen. Tänään kuljeskeltuani ympäri pari tuntia, kuunneltuani toisella korvalla paria kirjailijaa, tuli kummallinen olo: Tässäkö nämä messut nyt sitten olivat?!

Messukeskuksen sivuilta voi kuitenkin lukea vallan muuta:
"Tapahtuma on nyt suurempi kuin koskaan. Messuihin osallistuu 313 näytteilleasettajaa, esiintyjiä on yli 1000 ja esityksiä ohjelmalavoilla 700. Ulkomaisia esiintyjiä on lähes 90 ja heistä lähes 50 on virolaisia. Esiintyjät tulevat 18 eri maasta. Kustantajien ja kirjakauppojen osastoilla on myös ohjelmaa ja kirjailijat signeeraavat osastoilla kirjojaan."
Hienoa oli huomata, että kirjablogitkin on huomioitu. Vähän harmitti, kun kirjablogeistaan palkitut olivat esillä jo aamulla, enkä siis nähnyt heitä. Se olisi ollut kiinnostava ohjelmanumero, jos he nyt sitten olivat siellä paikalla.
Joka tapauksessa seuraavat kirjablogien pitäjät palkittiin:

Jessica Andersin ja Bokbabbel
Salla Brunou ja Sallan lukupäiväkirja
Penjami Lehto ja Jäljen ääni
Hanna Matilainen ja Morren maailma
Hanna Pudas ja Kirjainten virrassa

Onnittelut heille jokaiselle! He saivat jaetun Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnon! Asiasta voi lukea tarkemmin Messukeskuksen uutisista.
Lainaan siitä muutamia otteitä tähän, jos vaikka jossain vaiheessa tuo Messukeskuksen sivusto poistuu netistä: 
"Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto jaettiin tänään torstaina 27.10. Helsingin Kirjamessujen avajaisissa viidelle blogistille, jotka ovat kirjoittaneet kirjallisuusblogejaan suurella sydämellä rakkaudesta kirjaan. Tunnustuspalkinnon saivat Jessica Andersin, Salla Brunou, Penjami Lehto, Hanna Matilainen ja Hanna Pudas. Nyt ensimmäistä kertaa 5000 e:n palkinto jaettiin viiteen osaan.

Verkko on tiedottamisen ja keskustelun välineenä tullut jäädäkseen ja se toimii erinomaisesti yhteisöllisen lukemiskokemuksen edistäjänä. Blogit ja blogistit ovat tärkeä osa verkossa käytävää keskustelua kirjoista ja kirjallisuudesta. He ovat itse kirjojen suurkuluttajia, ja mikä tärkeintä, he haluavat jakaa kokemuksiaan muiden kirjoista innostuneiden kanssa. He edistävät omalla toiminnallaan lukemisen harrastusta ja avaavat mielenkiintoisia kirjallisuuskeskusteluja.
............
Suomen Messusäätiön Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto on kunnianosoitus lukemisharrastuksen edistämisestä. Palkinto jaettiin nyt 11. kerran. Palkinto myönnetään vuosittain yksityiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on pitkään ja ansiokkaasti edistänyt lukemisharrastusta ja kirjallisuuden asemaa tai muuten omalla toiminnallaan tehnyt kirjallisuutta tutuksi. Rakkaudesta kirjaan -palkintolautakuntaan kuuluivat tänä vuonna Suomen Kustannusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Anne Valsta, toimittaja Suvi Ahola, kirjailijat Olli Jalonen ja Sofi Oksanen, päätoimittaja Jarmo Papinniemi, tiedottaja Reetta Ravi ja toimittaja Philip Teir.
Suomen Messusäätiö rahoittaa joka vuosi lähes 500 000 eurolla palkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseksi. Näitä ovat muun muassa Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto, Kaj Franck -muotoilupalkinto, Suomen Kauneimmat Kirjat -palkinto sekä edellä mainittu Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto."
Esiintymislavoilla tapahtui tänään torstaina myös koko ajan kaikenlaista, kirjailijahaastatteluja pääasiassa. Tänään en kuitenkaan välittänyt jäädä kenenkään esiintyjän juttuja kovin pitkäksi aikaa kuuntelemaan.

Jalkoja messut aina kysyvät. Parin tunnin vaeltelu käytävillä käy jo pienestä liikunnasta. Ehkä tänään kävelin nuo päivittäin vaaditut 10 000 askelta ainakin, vaikka polveni ei vielä olekaan täysin parantunut. Varsinkin portaissa olen hidas ja jopa tulppana ohi kiirehtiville. :) No Messukeskuksen näyttelytilat ovat pääasiassa tasaista maastoa. Isosta hallista voi nousta katutasoon rullaportaita.

Huomenna on messuilla runopäivä, joten ehkä menen katsomaan, josko jotain mielenkiintoista osuisi näköpiiriin. Vaikka runoutta kaiketi käsitellään jo ennen kahta, jolloin suunnilleen taas ehkä ehtisin paikalle. Olen joka tapauksessa menossa noille kirjamessuille vielä toisen kerran, ehkä juuri huomenna, jolloin työpäiväni on yhtä lyhyt kuin tänäänkin, mutta ainakin viikonloppuna. Jos menen huomenna, niin sitten viikonloppuna vielä kolmannen kerran. :)

Vaikka ensi vaikutelma tänä vuonna olikin yllättävä, niin mitenkään suppeat nämä kirjamessut eivät kuitenkaan ole. Esille asettajia ovat varmasti kaikki kynnelle kykenevät kustantamot. Tämän päiväinen kierros antoi hyvän kokonaiskuvan, joten jatkossa tiedän, mitä on odotettavissa ja voin syventyä paremmin "yksityiskohtiin". Ehkä jaksan kuunnella kunnolla pari haastatteluakin.

2 kommenttia:

  1. Hei! Oltiin tosiaan paikalla, kovasti jännitti, mutta oli kivaa. Jalat tosiaan messuilla väsyvät, mulla on huomenna vielä pidempi päivä siellä. :)

    VastaaPoista
  2. Hanna, kiva juttu tuo palkinto! Olisin halunnut olla näkemässä, kun pokkasitte sen!

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.