5.12.2011

Vanhat kirjat Internetissä e-kirjoina

Su 4.12.2011
Moni tietää Gutenberg-projektin, jonka tavoitteena on tuottaa vapaaseen internetjakeluun vanhoja kirjoja, joiden tekijänoikeudet ovat vapautuneet, kun tulee kuluneeksi 70 vuotta kirjoittajan kuolemasta. Gutenberg-projektissa on jo 36 000 kirjaa, joukossa monia suomenkielisiä kirjoja.

Mielenkiintoisen lisän tuo Runeberg-projekti, joka on keskittynyt Pohjoismaisen vanhan kirjallisuuden tuottamiseen e-kirjoiksi Internettiin.
Äkkiä selaamalla heidän listastaan löytyy ainakin suomenkielinen Raamattu, Kalevala ja Otavan Pieni tietosanakirja. Onko Runeberg-projekti yhteistyössä mainitsemieni muiden projektien kanssa, en tiedä, mutta minusta nämä ovat hyviä hankkeita. Kirjoja ei tarvitse ladata, vaan ne ovat luettavissa selaimessa.

Vastaavanlainen projekti on Lönnrot-projekti, jonka päämääränä on nimenomaan maamme vanhan kirjallisuuden taltiointi Internettiin, mutta myös muiden maiden suomeksi julkaistujen kirjojen tuottaminen e-kirjoiksi. Kirjat ovat ladattavissa tietokoneelle tms.
Ilman muuta Lönnrot-projektissa on Elias Lönnrotin tuotantoa, paljon Juhani Ahon, Arvid Järnefeltin sekä Minna Canthin kirjoja. Aleksis Kiveä voi lukea e-kirjoista, Uuno Kaillaan runoja sekä Johannes Linnankoskea.
Luettavana on jopa William Shakespearea ja Charles Dickensin teoksia ja Arthur Conan Doyleakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.