6.12.2011

Itsenäinen Suomi

Ti 6.12.2011 Suomen itsenäisyyspäivä


Minulla on jo jonkin aikaa ollut lahjaksi annettavien kirjojeni pinossa suurikokoinen, melko hienonnäköinen kovakantinen ja aika paksu kirja nimeltä Itsenäinen Suomi – 90 vuotta kansakunnan elämästä. Se on Jukka Tarkan ja Allan Tiittan yhteistyönä syntynyt Otavan 2007 julkaisema teos. Se on siis oikeastaan juhlakirja, vaikka sen pohjana onkin 1987 ja 1997 ilmestyneet painokset. Tämä on kuitenkin kokonaan uusittu teos. Kirja on melkein kahden A4:n kokoinen eli ei aivan A3-kokoa, mutta melkein ja sivuja on noin 350. Sangen tyylikäs kirja kaiken kaikkiaan.

Kirjan kuvamäärä on valtava. Painoasu on mustavalkoinen, lisävärinä sininen. Oikeastaan kuvien perusteella kirjan nimenä voisi olla Suomi maailmassa, sillä kuvitus antaa Suomesta hyvin kansainvälisen kuvan. Tärkeimmät tapahtumat on jokaisen vuoden kohdalla merkitty omaan taulukkoonsa kuukausittain. Kirja alkaa vuoden tammikuun 1917-tapahtumista ja päättyy toukokuuhun 2007. Kirjan esipuhe on päivätty 26.8.2007.

Kirja kertoo kansakuntamme historian tärkeimmät tapahtumat 90 vuoden itsenäisyyden ajalta sekä antaa tietoa maamme itsenäisyyden syntyvaiheistakin. Suomen historiaan aikaisemmin perehtymättömälle kirja on todella antoisa. Suomen poliittisen historian merkittävimmät  henkilöt ja tapahtumat voi tarkistaa tästä kirjasta, mutta mukana on myös muita Suomessa näinä vuosina tapahtuneita asioita urheilun dopingskandaaleista euroviisuihin.

Taidetta kirja sivuaa vain muutamin maininnoin, mutta niistä asioista voi lukea toisista kirjoista. Pidän tätä kirjaa sangen merkittävänä, koska en itse voi sanoa olevani missään määrin politiikan asiantuntija ja asioiden taustat näinä Suomen itsenäisyyden vuosikymmeninä eivät ole minulle mitenkään itsestään selviä. Vaikka lehtiä ja uutistapahtumia olenkin kohtalaisesti seurannut työelämäni aikana, niin en silti tiedä ja muistakaan, mitä kaikkea on eri vuosina tapahtunut. Tätä kirjaa voi siis pitää myös Suomen tärkeimpien asioiden muistikirjana.

Olen suunnitellut antaa tämän kirjan joululahjaksi Ruotsissa asuvalle kummipojalleni. Hän ei tiedä minun tästä kirjablogistani mitään, joten lahja pysynee hänelle yllätyksenä jouluaattoon asti. Ulkomailla asuvalle suomalaiselle, joka osaa suomea, vaikka onkin syntynyt Ruotsissa ja on Ruotsin kansalainen, uskoisin tämän kirjan antavan aika paljon tietoa maasta, jossa puolet hänen sukujuuristaan on.

Jos oma tietämyksesi Suomen vaiheista viimeisen 90 vuoden ajalta on hataraa, kannattaa tutustua tähän kirjaan.

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi ja suomalaiset!

2 kommenttia:

  1. Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin! Minullakin on noita juhlakirjoja ja muita itsenäisyyttä ja historiaamme koskevaa kirjallisuutta muutama hyllyllinen.

    VastaaPoista
  2. Sirkka, kiitos kommentista! Toivottavasti Sinullakin oli huvä itsenäisyyspäivä! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.