6.12.2011

Suomen puolesta

Ti 6.12.2011

Kuva: Järviradio
Tänään katsoin vihdoin pitkään jo esille ottamistaan odotelleen dvd:n Suomen puolesta – Taistelu Suomen itsenäisyydestä 1939 – 1945, jota on esitelty mm. näin:
"Hybridimedia on 3-osainen katselu-, kuuntelu- ja lukumedia Suomen sodista. Se kertoo totuudenmukaisesti sotien syttymisen syyt, sotien kulun ja jälkiseuraukset". Pakkauksessa on kaksi dvd:tä ja 40-sivuinen kirjanen.

Poptori julkaisi tämän dokumentin vuonna 2006 ja takana on merkintä K18. Sota on asioita, joihin liittyvää aineistoa, kirjoja, elokuvia yms. yleensä välttelen. Myös tuo kielto K18 on ehkä pitänyt minut erossa tästä dvd:stä. Ei siksi, että olisin vielä alle 18-vuotias, vaan koska kammoksun kaikkea sotaan liittyvää ja ajattelin pakkauksessa olevien kahden dvd:n sisältävän jotain, mitä en jaksaisi katsoa.

Kuva: Suomen puolesta
Nyt katsoin ensimmäisen dvd:n kokonaan ("Sotahistoriallinen osa, jossa autenttisilla henkilö- ja tilannekuvilla sekä havainnollisilla kartta-animaatioilla kuvataan sodat 1939-1945") ja selasin osittain kakkos-dvd:n (Veteraanit ja rintamanaiset kertovat kokemuksistaan). En kuitenkaan jaksanut katsoa veteraanien haastatteluja kuin päällisin puolin. Katson ne ehkä joku toinen kerta kokonaan.

Ensimmäinen dvd, kestoltaan 65 minuuttia sisälsi rankkaa katseltavaa. Dokumentti toi mieleen isäni, joka oli 19-vuotias sodan syttyessä. Hän oli juuri käynyt armeijan vapaaehtoisena ja nuorena hyväkuntoisena miehenä hänet määrättiin Laguksen jääkärijoukkoihin. Konekivääri selässä suksilla ja polkupyörällä viisi vuotta Suomea puolustamassa kovissa pakkasissa, helteessä, tuulessa ja tuiskussa. Isäni joutui myös Lapin sotaan.
Kuva: Suomen puolesta
Meillä kotona ei sodasta paljon puhuttu. Äitini oli 14-vuotias, kun hän oman äitinsä kanssa joutui polkupyörällä lähtemään evakkoon Koivistolta. Neuvostoliitto ryösti molempien vanhempieni sukujen elämäntyön. Isäni suku on Uudeltakirkolta, äitini suku Koivistolta. Rajan taakse ovat jääneet sukujeni talot, pellot ja metsät. Vaikka menetyksistä ei kotona paljon puhuttu, niin kuitenkin se kaikki oli jollain tavalla taustalla. Isäni terveys meni sodassa ja hän kuoli jo 45-vuotiaana.

Kun ajattelen, mitä kaikkea isäni, 19-vuotiaana sotaan heitetty nuori mies joutui kokemaan, sain kyyneleet silmiini tätä sotadokumenttia katsellessani. Ihmeellisesti Jumala varjeli Suomea, vaikka 12 % maapinta-alasta menetettiinkin. Myös juuri ne alueet, missä esivanhempani olivat eläneet.

Kun muistelen äitini kertomuksia lapsuudestaan ja miten heitä, jotka sota oli heittänyt kodeistaan ja joilta  kaikki oli ryöstetty, haukuttiin koulussa emakoiksi ja muutenkin halveksittiin, niin ymmärrän, miten vaikeaa on niillä, joilta sota on nykyaikanakin ryöstänyt kodin.

Äitini sukupolvi sai kokea kaiken halveksunnan, kun sodanjaloista siirrettyjä perheitä ja lapsia majoitettiin milloin missäkin nurkissa ja koloissa. Heitä kohdeltiin kuin kerjäläisiä, heitä pilkattiin ja se vähä, mikä oli saatu jotenkin pelastettua kodeista, jotka suomalaiset sotilaat poltetun maan taktiikalla joutuivat tuhoamaan, ettei vihollinen saisi niistä itselleen tukipisteitä, täällä kauempana rintamalinjoista varastettiin.

Itse kuulun sukupolveen, joka ei tiedä Suomen sodista muuta kuin kuulopuheita ja sen mitä olen lukenut itsekseni.  Koulussakaan en ole näitä asioita läpikäynyt. Meille opetettiin enemmän antiikin historiaa kuin Suomen historiaa. Tietysti aikaani seuraavana olen yhdestä jos toisesta tietolähteestä saanut ammentaa täydennystä. Mutta kuten sanottu, olen aina vältellyt aihetta nimeltä sota.

Kuva: Suomen puolesta
Tämä dvd Suomen puolesta on kuitenkin mielestäni hyvä dokumentti, johon kannattaa tutustua. Vaikka jossain netissä tätä haukuttiin amatöörimäiseksi ja tekniikaltaan kehnotasoiseksi, niin ehkä juuri siksi se on hyvin puhutteleva. Mukana olevasta 40-sivuisesta pikku kirjasesta voi lukea faktoja, jotka puuttuvat monesta historiankirjastakin.  Kirjaa on esitelty näin: Kronologinen sotavuosien tapahtumakalenteri, jota täydentävät tapahtumiin liittyvät tekstit ja valokuvat sekä karttapiirrokset.

En oikeastaan ymmärrä, miksi takana on merkintä K18. Mitään raakoja kohtauksia ei dokumentissa oikeastaan ole, mutta sotahan on kuitenkin kokonaisuudessaan raakaa. Itse näyttäisin tämän dvd:n jo lukioikäisille ja ikärajaksi laittaisin K15. Toisaalta filmikooste on kuitenkin aika järkyttävää historiaamme, mutta tosiasioita, jotka jokaisen suomalaisen tulisi tietää.

Lisätietoa ja katkelma dokumentista:
http://www.poptori.fi/suomenpuolesta/

2 kommenttia:

  1. K18-raja tulee luultavasti siitä että kyseistä filmiä ei ole annettu elokuvatarkastamon tarkastettavaksi, jolloin DVD voidaan laittaa myyntiin mutta tuolla K18-leimalla, sisällöstä riippumatta.
    Tuosta tarkastuksesta tulee ilmeisesti jonkin verran kuluja joten jotkut DVD-tuottajat sivuuttavat tuon tarkastuksen suosiolla ainakin niissä vähän marginaalisemmissa tuotoksissa, käsittääkseni ainakin dokumenttifilmeillä on varsin tyypillistä jättää tarkastus väliin (mutta jokin aika sitten naureskelua aiheutti se, että McGyver-teevesarjabokseissa oli tuo sama K18-leima, joka ei sisältöä mitenkään vastaa).

    VastaaPoista
  2. hdcanis, tuohan tosiaan selittää, miksi dvd:ssä on K18.

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.