10.12.2011

Lastenkirjailija ja kuvittaja Beatrix Potter

La 10.12.2011

Kuva elokuvasta Beatrix Potter – taiteilijaelämää
Kuvassa Beatrix Potter
Olin täysin unohtanut viehättävien lastenkirjojen kirjoittajan ja kuvittajan Beatrix Potterin, kun sattumalta törmäsin häneen pitkästä aikaa. Tälläkin kertaa elokuvan muodossa.

Tyttäreni Jasminen ollessa aivan pieni yksi hänen mielielokuvistaan oli jokin elokuva, jossa vilahteli animoituja viehättäviä pupujusseja ja muita piirrettyjä eläinhahmoja. Elokuvassa oli myös jotain piirrosten tekijästä. Tuo VHS-videokasetti on varmasti vielä jossain hänen tavaroissaan, ehkä maalla tai varastossa, joten en nyt pysty ottamaan sitä esille ja kertomaan, mikä se on. Animoidut eläinhahmot olivat kuitenkin englantilaisen Beatrix Potterin piirroshahmoja.

Ostin joskus marraskuussa viiden elokuvapokkarin tarjousnipun kympillä ja katsoin tänään niistä yhden, nimittäin dvd:n Beatrix Potter – taiteilijaelämää.
Elokuva kertoo taiteilijan tarinasta pienen palasen. Reilun tunnin mittaisessa filmissä nähdään uran alku ja jotakin siitä, mitä sitten tapahtui. Elokuva on viehättävä kooste rakkautta ja nuorehkon naisen taiteilijaelämää viktoriaanisesta Englannista 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta. Elokuvaa tähdittää Renée Zellweger ja hänen vastanäyttelijänään on Ewan McGregor, kolmas tunnettu näyttelijä, jota myös paljon nähdään elokuvassa, on Emily Watson.


Elokuva on pikkusievästi tehty tarina taitavasta piirtäjästä ja satukirjojen tekijästä.

Sangen viehättävää katseltavaa, mutta Beatrix Potterista olisi kyllä ainesta vahvasävyisempäänkin elokuvaan, nyt taiteilija tarjoillaan meille viihteellisessä muodossa kepeästi filmattuna iloineen ja suruineen. Ehdottomasti tämä elokuva kuitenkin kannattaa katsoa.
Ohjaus: Chris Noonan Näyttelijät: Renée Zellweger, Emily Watson, Ewan McGregor, Bill Paterson, Barbara Flynn Kesto: 1 h 34 min. Alkuperäinen nimi: Miss Potter Ikäraja: 3

Samalta ohjaajalta on myös melko tunnettu Babe-possuelokuva. Ehkä tämäkin romanttisviihteellinen ja hitusen komediamainen elokuva on suunnattu tarkoituksella laajalle katsojakunnalle lapsista aikuisiin. Aineksia olisi kyllä hyvinkin laadukkaan elokuvan tekemiseen.

Kuva elokuvasta Beatrix Potter – taiteilijaelämää 

Katkelmia elokuvasta on näissä linkeissä:
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=k3clOLAT_Jg
http://www.imdb.com/video/screenplay/vi4019585305
http://fi.filmtrailer.com/cinema/689/Beatrix+Potter+-+Taiteilijaelamaa.html

Gutenberg-projektista voi lukea  Beatrix Potterin kirjoja alkukielellä. Suomennettunakin on tällä hetkellä ainakin Petteri Kaniini -kirjoja kaupoissa saatavana. Hänen kirjojaan on myyty valtava määrä jo kirjailijan elinaikana. Varoillaan Potter saattoi hankkia maatilan ja sen ympärille alueita, joilla hän pystyi suojelemaan luontoa alkuperäisenä maisemana.
"Testamentissaan Potter jätti lähes kaiken omaisuutensa National Trustille - kuusitoista neliökilometriä maata, maataloja ja viisitoista farmia. Testamenttilahjoitus on auttanut varmistamaan, että Lake Districtin kauneus on säilynyt tahriintumattomana näihin päiviin asti. "Wikipedia
Wikipedian mukaan ainakin nämä kirjat on suomennettu:
 • Petteri Kaniini
 • Nokkela ja Vikkelä
 • Rouva Siiri Sipinen
 • Tarina räätälistä
 • Kaksi tuhmaa hiirtä
 • Penna Pupu
 • Hanna-Hiiren kuokkavieraat
 • Rosina Ankkanen maailmalla
 • Tommin Roimahousut
 • Hemmo Harmaatassu
 • Joonas kaupunkihiiri
 • Jeremias Rimppakinttu
 • Pikku salaattivarkaat
 • Petteri Kaniinin joulupuuhakirja
 • Petteri Kaniinin satumaailma (kokoelma 2002)

6 kommenttia:

 1. Minusta tämä oli jotenkin suloinen elokuva.. Voi tietysti johtua olosuhteista, katsottiin tämä tyttären kanssa noin kuukausi sitten ja herkisteltiin yhdessä :-)

  VastaaPoista
 2. Minäkin katsoin Potter-elokuvan tänä syksynä: http://luenjakirjoitan.blogspot.com/2011/10/beatrix-potter-taiteilijaelamaa.html

  Mukavaa, että Potterin eläinhahmot pääsevät esiin. Blogeissa on näkynyt muutamia Potterin kirjaesittelyjäkin syksyn aikana.

  Beatrix Potter -elokuva ei ole ollenkaan hassumpi valinta esimerkiksi joulunajan elokuvavalinnaksi! :-)

  VastaaPoista
 3. Booksy, kyllä tuo elokuva minustakin oli viehättävä, ei siis mitenkään huono. Suloinen on ihan oikea sana kuvaamaan tuota elokuvaa. Jotenkin vain kai kaipasin jotain syvällisempää, vaikea nyt sanoa tarkemmin, mitä muuta olisin toivonut...

  Ehkä siitä Potterin päiväkirjasta jotain ja siitä maailmasta tuona aikana... Potterhan otti kantaa moniin yhteiskunnallisiin kysymyksiinkin ja naisen asemaan ym.

  Mutta tuollaisena se on hyvä perhe-elokuva ja lapsetkin voivat sitä vapaasti katsoa.

  VastaaPoista
 4. Paula / Luen ja kirjoitan, todellakin, tämä elokuva on sadunomainen ja kiva vaikka perhe-elokuvaksi jouluaikaan katsottavaksi. Tosin kaunis ja herkkä rakkaustarina voi musertaa sydämiä... Onneksi löytyy myöhemmin uusi ystävä tälle sympaattiselle taiteilijalle...

  VastaaPoista
 5. Ihana on tämä elokuva =)

  VastaaPoista
 6. Mari A. , ei tosiaan mikään huono elokuva! Suoranainen "namupala". Ei vaadi mitään syvällisiä mietiskelyjä, vaikka salaisen kihlatun kuolema kouraiseekin.

  VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.