23.5.2011

Umberto Eco: Ruusun nimi -kirjan dramatisointi Radioteatterissa

Maanantai 23.5.2011

Joskus vuosia sitten näin elokuvan tästä Umberto Econ kirjasta Ruusun nimi. En muista luinko tuota kirjaa kokonaan loppuun koskaan. Filmin pääosan esittäjä oli tunnettu näyttelijä Sean Connery, näyttelijä, jonka osasuorituksista olen aina pitänyt. En nyt enää tuosta filmistä muista paljoakaan. Tulipalon yms. Kummallista, miten sitä unohtaa aina suurimman osan. Muistan tunnelman, dramaattisen vivahteen, tuskin muuta. Elokuvasta lisää leffatykki.comissa.

Pitäisiköhän etsiä tuo klassikkoteos vielä esille ja lukea paremmin, kun Yle hehkuttaa, että se on "sisällöltään lähes loputtoman rikas sukellus länsimaisen kulttuurin perustoihin, filosofiaan ja kirjallisuuteen". Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1327, keskiaikaiseen kuvitteelliseen luostariin. Ja Ylen sivuilla jatkuu hehkutus:"...loistavasti kirjoitettu dekkari, tyrmäävän oppinut keskiajan tutkielma ja 1300-luvuksi naamioitu oman aikamme kuvaus..."

Syy, miksi lainaan tähän nyt tuota Ylen tekstiä, johtuu siitä, että nyt on viimeinen hetki kuunnella netin kautta ensimmäinen osa Ylen draamasarjasta Ruusun nimi. Muita osia ehtii kuunnella vielä muinakin päivinä. Kuunneltuani tuon Radioteatterin kuunnelman kokonaan, mietin lukisinko tuon WSOY:n julkaiseman kirjan vielä. Riippuu monista tekijöistä, mm. siitä, että maailma on täynnä kirjoja, joita en ole lukenut ja jotka kenties haluaisin lukeakin. :) en erityisemmin pidä dekkareista, mutta kirjassa on muutakin sisältöä.


"Kuuntele ensimmäinen osa (netissä 24.5. asti)Kuuntele toinen osa (netissä 31.5.)Kuuntele kolmas osa (netissä 4.6. asti)


Ruusun nimeä on tehty Radioteatterissa kevään ajan.
Katso kuvia Facebookista"Tässä lisätietoa:


"Umberto Econ romaanista Ruusun nimi (Il nome della rosa) (1980) kolmiosaiseksi kuunnelmaksi sovittanut Lauri Sipari (2010). Ohjaus: Vilppu Kiljunen. Äänisuunnittelu Ari Mursula.
Henkilöt:
Vanha Adso – Esko Salminen
William of Baskerville – Kari Heiskanen
Adso – Aaro Wichmann
Apotti – Ossi Ahlapuro
Burgosin Jorge – Ville Virtanen
Malakias – Seppo Pääkkönen
Berengario – Hannu Kivioja
Adelmo – Tommi Eronen
Venanzio – Timo Torikka
Bencio – Jussi Lehtonen
Remigio – Antti Virmavirta
Salvatore – Kari Ketonen
Severino – Jari Pehkonen
Bernard Gui – Carl-Kristian Rundman
Kapteeni – Tommi Eronen
Tyttö – Ulla Raitio
Helsingin Filharmoninen Kuoro
Sekä:
Veli Mikael – Jari Pehkonen
Inkvisiittori – Carl-Kristian Rundman
Kardinaalit: Timo Torikka ja Kari Ketonen."

4 kommenttia:

 1. Ruusun nimestä on kevään aikana kirjoitettu useassakin blogissa, ja monet ovat olleet sitä mieltä, että kirja on pitkästyttävä ja jaaritteleva. Juuri heille olen omassa blogissani suositellut tätä aivan loistavaa kuunnelmaa, joka vajaassa kolmessa tunnissa loihtii esiin kirjan hienoimmat palat, ainakin mitä juoneen tulee. Filosofoinnit on käsikirjoittaja viisaasti ohittanut!

  VastaaPoista
 2. Kirsi Hietanen, totta, kuunnelma on hyvä ja kannattaa kuunnella. Itse en ole kauhean innostunut kuuntelemaan kuunnelmia, mutta silloin tällöin sekin onnistuu meikäläiseltä. Esim. tämän kuunnelman jaksaa kuunnella, vaikka kesto onkin kolmisen tuntia, kun sen voi kuunnella jaksoina, netistä kuunnellen sen pituisina jaksoina kuin ehtii, vaikka vartin kerrallaan.

  VastaaPoista
 3. Peikko kiittää vinkistä. Tuollaiset jutut ovat sellaisia kuin joku istuisi vierellä ja kertoisi tarinaa :)

  VastaaPoista
 4. isopeikko, ihan totta!

  VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.