22.1.2012

Tummien perhosten koti


La 21.1.2012

Pitkän aikaa olen odotellut tilaisuutta katsoa syksyllä ostamani dvd:n Tummien perhosten koti, joka perustuu Leena Landerin samannimiseen romaaniin. Tänään se sitten onnistuikin sopivasti pyykkipäivän päätteeksi. Toisin sanoen tunsin olevani mielentilassa, joka kestäisi häiriintyneiden nuorten tarkastelun elokuvan muodossa.

Kuva: MTV3


Harjula01_200.jpg
Harjula
Keskeisissä rooleissa
Harjula               TOMMI KORPELA
Juhani                NIILO SYVÄOJA
Salmi                  EERO MILONOFF
Hämäläinen      NIKO VAKKURI
Sulkava               IIRO PANULA
Rinne                  VILLE SAKSELA
Simola                H
ENRI HUTTUNEN
Sjöblom              ROOPE KARISTO

krisse_200.jpg
Irene
Vanamo              MARJUT MARISTO
Irene                    KRISTIINA HALTTU
Tyyne                   KATI OUTINEN
Erik                      PERTTI SVEHOLM
Maire                    MATLEENA KUUSNIEMI
Orvokki                 EDIT VILJAMAA
Juhani, 7             SAMU UUTELA 
Sosiaalijohtaja   HEIKKI NOUSIAINEN
Rikostutkija         ASKO SAHLMAN
Rikospoliisit        DOME KARUKOSKI

Salmi3_200.jpg
Salmi


TUMMIEN
PERHOSTEN KOTI
Suomen-ensi-ilta 11. tammikuuta 2008
väri / 35 mm / 2,35 :1 / Dolby Digital / 105 min.

Ohjaus
: Dome Karukoski
Tuotanto: Markus Selin
Executive-tuottaja: Jukka Helle
Käsikirjoitus: Marko Leino Leena Landerin samannimisen romaanin pohjalta
Kuvaus: Pini Hellstedt F.S.C.
Ääni: Jyrki Rahkonen
Musiikki: Panu Aaltio
Lavastus: Pirjo Rossi
Puvustus: Elina Kolehmainen
Leikkaus: Harri Ylönen
Tuotantopäällikkö: Sirkka Rautiainen
Maskeeraus: Mari Vaalasranta
Valaisu: Jani Lehtinen
Kuvauspaikat: Wilma Levonmaa
Markkinointituottaja: Jussi Lepistö
Tiedotuspäällikkö: Rampe ToivonenTiesin etukäteen tai siis arvasin, että elokuva olisi raskaimmasta päästä. Poikakotitarina, jossa kerrottaisiin pojista, joiden elämä on suistunut normaaleilta raiteiltaan. Kirjaa en ole lukenut. Siihen ei ole jostain syystä ollut aihetta eli olen ollut tietoinen kyseisen kirjan olemassaolosta, mutta kirja ei ole sattunut kohdalle enkä ole tullut sitä hankkineeksi.

Elokuva on rajattu merkinnällä K13. Katsottuani elokuvan nostaisin ikärajaa hieman ylemmäs, jopa K15 saakka tai sitten K14, jos sellainen olisi olemassa. Jotenkin tuo 13 vuotta tuntuu liian alhaiselta, sillä elokuvassa on useita järkyttäviä kohtia. Se on monella tavoin tunteisiin vetoava elokuva. Koska oma työni on ollut jo vuosia pääasiassa murrosikäisten kanssa työskentelyä, ajatusmaailmassani on voimakas kosketuskohta juuri nuorten maailmaan. Pidän elokuvaa liian järkyttävänä tuossa kehitysvaiheessa oleville.

Ja selatessani netistä elokuvaan liittyviä sivuja, silmiini sattui esimerkiksi Telvis.fi sivulta merkintä K15!  http://www.telvis.fi/filmiopas/elokuvat/61216/tummien+perhosten+koti/

Ostamassani dvd:ssä on kuitenkin takana merkinta K13, mikä tosiaan on mielestäni liian alhainen.

Toisaalta aikuisen näkökulmasta katsottuna elokuva on aika iisikin laitoskotinuorten kuvaukseksi. Jopa "tavalliset" yläasteikäiset pystyvät pahempaan. Tosin elokuvassa tapetaan eläimiä ja ihminenkin pikaistuksissa, seksiä ja kiusaamista on ikävimmästä päästä, mutta pojat kuvataan kokonaisuudessaan kuitenkin sangen tottelevaisiksi ja kilteiksi. Ongelmanuorison kuvaukseen ilmeisesti vajaa kaksituntinen on haastavan lyhyt. Joissakin kohdin kuitenkin poikien käytöshäiriöt pystytään sentään tuomaan selkeästikin esiin.

Koska en ole lukenut kirjaa, en tiedä miten murkkujen vaikeuksia on kuvattu kirjallisessa muodossa. Elokuvassa poikakodin johtaja näyttää pystyvän hyvin hallitsemaan heitä pelkällä ankaralla ohjauksella ja rangaistuksilla, jonka takana on ilmiselvästi myös ymmärtämystä, jopa rakkautta ongelmanuoria kohtaan. Elokuvassa psyykkiset traumat eivät selkeästi ilmene poikakotiin sijoitetuilla lapsilla muilla tavoin kuin unettomuutena ja itsareina. Vain pääroolia näyttelevän pojan takautuvat muistot nostavat alitajunnan tuomat vaikeat psyykkeen vaikuttaneet seikat selkeästi esiin ja kyseinen nuori näyttelijä Niilo Syväoja osaa esittää melko hyvin roolinsa. Tosin tukan mukana näytti lähtevän myös lähes kaikki uhmamieli, niin että hieman vaikealta tuntuu uskoa, että noinkin hiljainen poika olisi ollut täydellinen ongelma kaikissa aikaisemmissa sijoituspaikoissa.

Häiriökäyttäytymistä olisi voinut vielä selkeämmin tuoda esiin niin pääosan esittäjän kuin myös muiden, ei vain parin kolmen nuoren, kohdalla, sillä tuskin nuo murkut mitään pulmusia ovat olleet.

Tommi Korpelalla on elokuvassa iso rooli, jonka hän esittää uskottavasti eivätkä muutkaan osasuoritukset huonoja ole. Kokonaisuutena keskitasoa parempi elokuva. Kannattaa katsoa. Erityisen hienosti esitetään päähenkilö Juhanin lapsuuden painajaiset.

Elokuvasta lisää:
http://www.ses.fi/fi/elokuva.asp?id=834
http://dome.fi/elokuvat/arvostelut/tummien-perhosten-koti-
http://www.dvdplaza.fi/trailerit/toista.php?

Traileri:
http://www.dvdplaza.fi/trailerit/toista.php?tr=tummienperhostenkoti&id=990&k=4&m=1&w=320&h=130

2 kommenttia:

  1. En minäkään ole lukenut tuota Leena Landerin romaania, mutta muistaakseni tämä elokuva tuli joku aika sitten teeveestä, ja katsoin sen. Juonta en nyt saa oikein kunnolla mieleeni...

    VastaaPoista
  2. Aili-mummo, tuo elokuva varmaan puhuttelee eniten niitä, jotka joutuvat koko ajan olemaan tekemisissä nuorten kanssa. Sitä miettii usein taustoja murkkujen tekemisiin.

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.