Miten ruoka ja elintavat vaikuttavat ihmisen terveyteen, on vaikea tutkia, mutta jotain sentään on saatu selville. Viime päivinä olen tutustunut tunnetun syöpiin erikoistuneen lääkärin David Khayatin kirjoittamaan kirjaan Syötkö riskiruokaa? Syöpälääkärin paljastuksia ruoan terveysvaikutuksista. Kirjan tekemisessä mukana ovat olleet myös Nathalie Hutter-Lardeau ja France Carp. Kirja on Gummeruksen tammikuun uutuuksia.
Kolmesataasivuinen kirja antaa hyviä ohjeita eri ikäisien ravinnon käyttöön ja tervelliisiin elämäntapoihin liittyvissä asioissa. Kukaan meistä ei todellakaan halua sairastua.
Suomessa on paljon syöpäsairautta ja diabetesta. Näiden ja muidenkin sairauksien välttämiseen kirjassa on neuvoja, joista voi olla apua.
Varmimmaksi keinoksi kirja kertoo ensimmäisenä asiana olevan tupakoimisen välttämisen. Vältettävien ruokien listaa ei ilmeisestikään ole helppoa tehdä, sillä monesti syöpä saattaa muhia elimistössä vuosikymmeniä ennen puhkeamistaan. Kaikkiin ihmisiin eivät päde samat asiat, toinen sairastuu, mutta toinen ei, vaikka elinolot ja ravinto olisivatkin kuta kuinkin samat. Perintötekijöillä on suuri merkitys, samoin ympäristöllä. Jokainen ilmeisesti nykyaikana altistuu eri ikävaiheissa joillekin syöpää aiheuttaville tekijöille, mutta kaikki eivät suinkaan sairastu. Myös liikunnalla on syöpää ehkäisevä vaikutus.
Kirjassa annetaan kuitenkin ohjeita, miten joitakin syöpämutoja on ehkä mahdollista välttää. Naisille suositellaan maitotuotteita. Joissain tutkimuksissa on todettu maitorasvan ehkäisevän rintasyöpää. Aikuisille miehille taas maitotuotteita ei suositella eikä E-vitamiinia.
Miesten eturauhassyöpää voidaan mahdollisesti ehkäistä mm. tomaattien syönnillä, varsinkin keitettyinä, soseena tai mehuna, sinkkiä on myös hyvä lisätä ravintoon. Tomaateista on naisillekin hyötyä. Seleeniä neuvotaan lisäämään ravintoon, olet sitten mies tai nainen. Miesten eturauhassyöpään sairastumisriskiä seleeni mm. ehkäisee. Miesten tulee välttää beetakaroteenia, erityisesti ravintolisissä sekä monivitamiinitaplettien retinolia. Juustojakaan miesten ei tulisi syödä kovin paljoa.
Granaattiomenanmehua suositellaan kaikille. Myös valkosipulista on hyötyä. Muista myös kuidut.
Nuorille naisille kirjassa on omat ohjeensa, samoin hedelmällisen iän ohittaneille naisille. Miehille kirjassa on myös omat ohjeet.
Nuoria tupakoivia naisia neuvotaan välttämään oransseja hedelmiä, mutta harkitsemaan kalsiumia ravintolisänä.
En nyt lähde tähän tekemään suuria määriä listoja, mutta kannatan tutustumista tähän kirjaan. Kirjassa on pitkä luettelo, missä kerrotaan eri elintarvikkeiden kyvystä ehkäistä syöpää ja kerrotaan paljon elintarvikkeiden hyöty- ja riskitekijöistä.
Ravintolisistä vaarallisin on beetakaroteeni, joka suurentaa huomattavasti keuhkosyövän riskiä tupakoivilla tai aiemmin tupakoivilla miehillä. Kirjassa esitellään monia tutkimuksia, joissa on todettu joidenkin vitamiinien ja ravintolisien lisäävän sairastumista erilaisiin syöpiin. Raudan on todettu useissa tutkimuksissa lisäävän suolistosyövän riskiä, kun taas kalsium vähentää riskiä sairastua suolistosyöpään.
Syöpää torjuvista ravinteista ensisijaiseksi mainitaan kurkuma, jonka vaikutus tehostuu, kun käytetään myös muita hyviä ravinteita kuten genisteiiniä (soijapavuissa, iduissa), vihreää teetä, embeliiniä tai pippurista saatavaa piperiiniä.
Susimarja, goji-marja on tutkimuksen alla ja sillä on ilmeisesti myös syöpää torjuvia ominaisuuksia. Tutkimukset ovat vielä kesken.
Kannattaa myös lukea, mitä kirjassa sanotaan kalasta, jota yleisesti on suositeltu syötäväksi kolme kertaa viikossa. Miksi kirjan mukaan sitä pitäisikin syödä vain kerran kuukaudessa, vaikka Khayat pitääkin kalaa erittäin tärkeänä ruokana ravinnossamme!
Akryyliamidi on myös vaarallinen syöpää aiheuttava lisäaine. Sitä on suuria määriä mm. kahvijuomissa, suolatuissa napostelutuotteissa, perunalastuissa ja ranskanperunoissa, kekseissä ja leivonnaisissa, aamiaismuroissa, paahtoleivässä, suklaalevyissä ja -patukoissa, lasten makeisissa, valmisaterioissa ja jopa maitotuotteissa.
Tästä yhteenvedosta tulisi mahdottoman pitkä, jos luettelisin kaiken tiedon, mitä kirjasta voi löytää. Lisäaineiden vaarallisuuden moni jo tietääkin. Kannattaa tutustua niiden vaikutuksiin, sitä mukaa kuin niistä tulee tietoa julkisuuteen. Ennen muuta kannattaa välttää tuotteita, joiden lisäaineluettelo on pitkä. Erityisesti nitraatit aiheuttavat syöpää.
Suomessa viinin juontia ei pidetä muita alkoholijuomia terveellisempänä, vaan on todettu, että etanolin moninaisia riskivaikutuksia ei kompensoi mikään mahdollinen hyöty, vaan turvallista alkoholin käytön rajaa ei ole, koska riski kasvaa ensimmäisestä lasillisesta alkaen eikä sillä ole merkitystä, mitä alkoholijuomaa nauttii.
Laitan tähän kymmenen kartettavaa, jotka kirjassa luetellaan:
1. lohi, pallas, tonnikala ja miekkakala
2. Maito, juusto ja jogurtti, karta jos olet yli 50-vuotias mies, mutta ERINOMAISTA RAVINTOA LAPSILLE JA NAISILLE!
3. Beerakaroteeni, jos poltat tai olet polttanut tupakkaa.
4. E-vitamiini, erityisesti miesten tulee välttää
5. Väkevät alkoholijuomat
6. Ylipaino
7. Arsenikki juomavedessä, nitraatit ja nitriitit vedessä ja teollisesti tuotetuissa leikkeleissä
8. Veri paistinlihassa
9. Paljon monityydyttämättömiä rasvahappoja sisältävät öljyt (liiaksi kuumennetut rypsi-, hampunsiemen- ja perillaöljy)
10. Grilli ja vokki (käytä vain satunnaisesti)
Kirja on todella monipuolinen paketti tietoa, josta jokaiselle on hyötyä. Yhdellä lukemisella kirjasta jää mieleen vain raapaisun verran tietoa. Tämä on oikeastaan oppikirja, jota tulee tutkia useampaan kertaan, jopa ulkoa opetellen!
Kannatan sen hankkimista jokaisen ruoanlaittajan ja terveydestään huolehtivan kirjahyllyyn.
Kyllä on vaikeaa, kun pitää välttää liika painon ja syövän pelossa kaikkea mahdollista ruokaa. Entäs sitten, kun on paljon lääkkeitä?
VastaaPoistaHyvää uuden viikon alkua, Marleena.<3
Aili-mummo, eikös ole kamalaa, kun nykyaikana ei saa puhdasta ruokaa enää missään. Ei edes maaseudulla!
VastaaPoistaKiitos samoin, hyvää alkanutta viikkoa!
Hei! Kiinnostava postaus ja kirjaesittely. Opiskelen itse ravitsemusalaa ja kaikki uudet tutkimukset kiinnostavat valtavasti. Syovan ehkaisysta ruokavaliolla on ollut paljon tutkimuksia ja jopa tieteellista nayttoa, mutta kuten kirjoititkin: Se on salakavala sairaus joka saattaa iskea kehen tahansa riippumatta elintavoista. Olet nostanut esiin hyvia pointteja kansanterveyden(sairauden-) tilasta ja poiminut opuksesta hyvia vinkkeja arkikayttoon.
VastaaPoistaJoskus ajattelin, etta yksittaisten ruokien terveysvaikutuksia liioitellaan rajusti ja joitain "superfoodeja" nostetaan esille vain markkinointimielessa. Nainhan ei kuitenkaan ole, kuten myos tama kirja paljastaa. Yksittaiset ruoka-aineet vaikuttavat kokonaisruokavalion ohella merkittavasti seka verisuonten kuntoon, ruoansulatukseen, aineenvaihduntaan ja ravintoaineiden imeytymiseen. Tietyt aineet toimivat ristiriidassa keskenaan ja estavat toistensa imeytymisen ja painvastoin: toiset ravintoaineet edistavat toistensa imeytymista yhdessa nautittuina.(esim. c-vitamiinipitoiset ruoat yhdessa rautapitoisten ruokien kanssa edistavat raudan imeytymista, kun taas rauta ja kalsiumpitoisia ruokia ei tulisi nauttia samalla aterialla. Kalsium sitoutuu rautaan ja muodostaa kalsiumoxalaattia, joka ei imeydy.)
Olen kuullut monia tapauksia, joissa syopasolut ovat lahteneet kutistumaan elavan ravinnon avulla. Tapaukset ovat tietenkin yksittaisia, mutta uskon vahvasti sen todenperaisyyteen. Eras henkilo sairasti vakavaa syopaa, johon hanen ennustettiin menehtyvan 6kk sisaan. (v.2004) Mies on yha elossa ja voi hyvin--han alkoi syoda ainoastaan ituja, versoja, papuja ja pahkinoita, ei mitaan muuta. Laakarit olivat ihmeissaan kun kasvain lahti vaha vahalta pienenemaan. Kylla se on niin, etta luonnollinen ravinto ja luontaisesti liikkuva elamantapa pitaa ihmisen terveena. Taman todistavat jo maailman pitka ikaisimmat kansat, joissa ei harrasteta kuntosaliliikuntaa eika harjoiteta hulluja dieetteja saati kayteta kevyt-tuotteita! (Japani, Italian saarten alkuperais vaesto..) Taytta ruokaa, sita mika on ihmiselle luontaista ja oikeaa yhdistettyna ihan tavalliseen arkielamaan ja hyotyliikuntaan. Se kantaa pitkalle =)
Olen nyt katsonut monta jaksoa "Food hospital" -sarjaa(Britannia), jossa 4 ravitsemusalan ammattilaista on perustanut "ruokasairaalan". He ovat vakuuttuneita siita, etta kaikki sairaudet on parannettavissa oikealla ruokavaliolla. He ovat auttaneet esim. kroonisesta hiustenlahdosta karsivaa naista, diabetesta sairastavaa miesta, rasvamaksasta karsivaa miesta, ihottumasta karsivaa aitia ja poikaa, muutamaa vakavasti ylipainoista, joilla oli ollut veritulppia ja sydanvikaa, seka uniapneasta karsivaa poikaa. Kaikille alkoi kokeilujen ja analyysien kautta loytya tiettyja yksittaisia ruoka-aineita, jotka helpottivat oireita ja kohensivat terveytta. Asiantuntijat laativat kullekin uuden ruokavalion, jot on helppo noudattaa ja jossa on lisaksi naita parantavia ruoka-aineita. Tama on kerrassaan kiehtova tieteenala! Itse uskon vahvasti, etta pelkastaan oikealla ruoalla voidaan parantaa, jos ei aivan kaikkea, niin melkein kaikkia sairauksia. Ennaltaehkaisy on kuitenkin parasta laaketta kaikkeen =)
Kiitos tasta! Palaan takaisinkin.
Maama, kiitos monipuolisesta ja antoisasta kommentistasi! On todella mielenkiintoista, miten ravinto vaikuttaa meihin.
VastaaPoistaMielestäni näistä asioista pitäisi opettaa peruskoulussakin enemmän. Sanotaan, että olemme mitä syömme. Kyllä se varmasti niin on, vaikka harva ymmärtää keittiökemiaa!
Niin ja tietenkin tervetuloa lukijaksi Maama! Jokaisen lukijan mukanaolo on aina ilahduttavaa!
VastaaPoistaEipä kestä, tekstisi pisti miettimään asioita ja nostatti pintaan taas pienen ja lievän aggressiivisuuspuuskan juuri näiden asioiden merkittävyyttä kohtaan. :) Ärsyttää, että ravitsemus ei kuulu perusopintoihin ja ravinnon merkitys kokonaisterveydessä unohdetaan helposti kokonaan. Nykyaikana luotetaan lääketeollisuuteen liian vahvasti ja mitätöidään se tosiasia, että ravinnolla voidaan parantaa melkeinpä mitä tahansa sairauksia.
VastaaPoistaSyömishäiriöt lisääntyvät rajusti ja kansa seuraa orjallisesti median ohjeistuksia milloin mistäkin superfoodeista ja tappavista myrkkyruoista. Jos näitäkin asioita oltaisiin käsitelty ala-asteelta asti, voi olla että asenne olisi toinen; meillä olisi pohjatietoa niin paljon ettemme lähtisi median valheisiin mukaan ja tietäisimme maalaisjärjellä mikä tekee hyvää ja edistää terveyttä. "Median tarjoaman tiedon kyseenalaistamiskurssi" olisi kova sana perusopintosuunnitelmaan ;)
Mukavaa helmikuuta sinulle!
Maama, vastaamiseni jäi tänne viikonloppuun asti. Kirjoitat todella asiaa. Itselläni on menossa yksi jakso kotitaloutta yläasteella ja olen puhunut oppilaillekin näistä asioista. Ovat vielä niin nuoria, että vain hymähtelevät. Toisaalta eivät pysty paljoakaan vaikuttamaan oman kotinsa ruokailuun. Välillä mietityttää, etten vain edistä syömishäiriöitä esim. anoreksian suuntaan kun kerron asioista. Yritänkin "valistaa" sangen varovaisesti.
VastaaPoistaSanottiinko jotain oliiviljystä ja sen kuumentamisesta? Ja miten kovalla ruokaa voi paahtaa uunissa, vai pitääkö mielummin hauduttaa miedolla lämmöllä.
VastaaPoistaKiitos
Oliiviöljy kestää kuumentamisen samoin voi.
Poista