Ti 28.6.2011
Tässäpä kirja, Vivi-Ann Sjögrenin Meksikon päiväkirja, jota olen lukenut melkein sellaisella vauhdilla kuin kerrotaan Iisakin kirkkoa rakennetun. ;)
Eli noin kuukausi suunnilleen meni tämän kirjan vähän alle 300 sivun kääntelyyn. Olin kyllä jättää sen monta kertaa keskenkin, mutta kun olin kuitenkin päättänyt lukea sen ennemmin tai myöhemmin, niin jatkoin sitten sinnikkäästi loppuun asti. Välillä tosin tuli luettua muita kirjoja, joten ei ihme, että en edistynyt tämän kirjan kanssa.
Ei se nyt mikään huono kirja ole, jos ei nyt järin huippuakaan. Minulle Meksiko on tuntematon maa, enkä tämän kirjan lukemisen jälkeenkään siitä järin paljon tiedä. Kirja sisältää yhtä sun toista jopa nippelitietoa joskus aivan turhista asioista. Kokonaisuus on sekava ja hajanainen kuin vain voi olla jonkun matkailijan haahuilut ympäri paikoissa, joista tuo kirjoittaja ei tiedä paljon mitään ja lukija, siis minä, vielä vähemmän.
Kun muistiin on merkitty matkailijan omia ounasteluja ja satunnaisten paikkojen henkilöitä ja tapahtumia, sekalaisia matkailijan muistikuvina kahviloissa, toreilla, autioissa hotelleissa, niin lukija toivoo, että olisi itse käynyt edes jossain noista paikoista, että voisi muodostaa kokonaiskuvan ja ymmärtää missä oikein mennään, mikä on totta ja mikä tunnetilaa.
Tämän kirjan luettuani aloin ajatella matkakirjoista ihan uudella tavalla: Huomasin tulleeni vaativaksi! Olisin halunnut tarkempaa matkakarttaa, selkeää tietoa, missä milloinkin oikein ollaan. Varmaan kirjassa oli aivan riittävästi maamerkkejä sellaiselle, joka on käynyt Meksikossa ja noissa paikoissa, mistä kirjassa on mainintoja. Minulta kuitenkin puuttuivat kaikki perustiedot eli enpä muistanut koulun maantietotunneilta paljoakaan Meksikosta. Luultavasti sitä ei pahemmin silloin käsiteltykään. Siispä tämän kirjan lukeminen herätti pikkuisen lisää kiinnostusta tuota maata ja sen muinaista kulttuuria kohtaan. Tottahan minä Frida Kahlon tiedän ja hänen tunnetun miehensäkin Diego Riveran, olen Kahlon elämäkerrankin joskus kahlannut läpi ja katsonut jonkin elokuvan hänestä. Ja meillä on dvd:nä ehkä sama elokuva, täytyypä katsoa nyt se jossain välissä. Vanhoista intiaanikulttuureista tiedän historian ja taiteen näkökulmista kenties keskivertokansalaista enemmän ammattini takia, mutta silti kirjaa lukiessani olisin halunnut tietää vielä enemmän. Toiveisiini ei tuo kirja antanut paljoakaan lisätietoa.
Kirjan ansiona voi pitää mm. sellaisia asioita, että innostuin päivittämään maantieteellisiä ja historiaan liittyviä asioita Meksikosta ja varsinkin taidehistoriaa mayakulttuurin osalta. Olisi myös kiva tietää jotain Meksikon nykytaiteesta ja tietysti meksikolaisista kirjailijoista.
Kirjassa on myös meksikolaisia ruokareseptejä monta sivua.
PS. Vaikka kirja on suomalaisen kirjoittama, merkitsen lukukarttaani tämän kirjan kohdalle Meksikon.
Atenan ja Schildsin yhteinen pokkarisarja atschi!, 1. painos, 2010
Ruotsinkielinen alkuteos Mexikansk dagbok (1998), suomentanut Raija Jänicke
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.
Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.
Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.
Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!
Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.
Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.