13.6.2012

Ajatuksia herättävä ajatusten kirja

Helsinki keskiviikkona 13.6.2012 noin klo 10.30, 17 plusastetta, aurinko paistaa

Tämän hetken uusimpia kirjojani on Hannu Tarmion kokoama ja Outi Heiskasen kuvittama kirja Ajatuksia uudelle vuosituhannelle. Kirja on isokokoinen kovakantinen Otavan julkaisu vuodelta 1999. Kirja on kuulunut Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tuotantoon, mikä ei kuitenkaan  näy muuten kuin melko huomaamattomana merkintänä kirjan nimilehdellä ja Tarmion saatesanoista. Se on minusta hyvä asia, sillä en pidä sarjamerkinnöista, joita joissain kirjakerhojen kirjoissa on.

Kuva: © Marleena
Kuvat ovat mustavalkoisia Heiskasen grafiikkavedoksista tehtyjä ei kovin korkeatasoisia kuvakopioita. Ehkä paperin laatu aiheuttaa kuvien harmauden tai sitten kuvien tarkastelu ennen kirjojen painatusta on pettänyt. Paperin laatu on kuitenkin aika hyvää, sillä näissä 12 kuluneessa vuodessa lehdet eivät ole ikävästi kellastuneet. Paperia en osaa nimetä, mutta se on hivenen silkkimäisen kiiltävää ja ohuehkoa, ei kuitenkaan aivan läpinäkyvää.


Sain tämän yllättävänä kesälahjana Kampin suutarin kierrätyshyllystä pari päivää sitten. Ilahduttava löytö kaikkiaan. Hannu Tarmio kertoo koonneensa kirjan Suuren Suomalaisen Kirjakerhon pyynnöstä ja Tarmio paljastaa saatesanoissaan lukeneensa tätä kirjaa varten 9 kuukautta metrikaupalla kirjoja ja menneensä sitten Irlantiin sitä synnyttämään.

Kirja on mielenkiintoinen kokoelma ajatelmia ja sananlaskuja eri puolilta maailmaa sekä Tarmion omia mietelmiä kunkin teeman alkajaisiksi.

Teemat ovat
- Historia, millenium
- Mies ja nainen
- Rakkaus, seksi, avioliitto
- Vanhemmuus, perhe
- Lapset, lapsuus
- Työ, organisaatio, johtajuus
- Uskonto, Jumala
- Sota
- Ystävät, ruoka ja juoma
- Taide, kirjallisuus
- Musiikki
- Elämä
- Onni
- Menestys
- Vanheneminen
- Tuntematon saari

Itse koen Outi Heiskasen kuvitukset tässä kirjassa melko irrallisiksi enkä koskaan ole erityisemmin pitänyt hänen hahmoistaan, mutta tämä kuvitus kuitenkin jaksottaa kirjan eri osiot mukavasti ja saa nämä lähes 600 noin A4:n kokoista sivua vaikuttamaan helpommin käsiteltäviltä. Tarmio on omiin teksteihinsä koonnut sekä maailman ongelmia, globalisoitumisen, teknisyyden, kaupunkilaistumisen ja kiireen tuomia haasteita että elämän ikuisia arvoja.

Kampin suutarin kierrätyshyllystä voi ottaa mukavasti mukaan luettavaa. Kuva: © Marleena
Tämä kirja ei ole hetken lukemista varten, vaan soveltuu jatkuvaan tutkimiseen. Yhdellä lukemisella siitä ei saa kuin pintaraapaisun. Näihin ajatuksiin tekee mieli palata jatkuvasti. Se on sekä hauska että syvällinen. Ehkä kuluneena kahtenatoista vuotena olemme saaneet vastauksen joihinkin kirjassa esitettyihin kysymyksiin, mutta ajatusten aarreaittana se on kyllä mietiskelyn arvoinen, vaikka aivan kaikkiin ajatuksiin ei voisi yhtyäkään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.