Pitkäperjantai 22.4.2011
Haluan nyt esitellä teille yhden upeimmista kirjoistani, nimittäin
piispa Arsenin viime syksynä julkaiseman kirjan
Pääsiäismuna – Ylösnousemuksen symboli. Kirjan saate-osassa piispa kertoo kirjoittaneensa tähän kirjaan pääsiäismunien historiasta ja itäisen ortodoksisen kirkon vuosisataisesta pääsiäismunaperinteestä. Hän opastaa myös, miten kotona voidaan koristella munia erilaisia tekniikoita käyttäen.
Kirjan hienot värikuvat ovat kirjan parasta antia. Pääsiäismunista Suomessa on tietoa 1900-luvun alkupuolelta aina Arabian tehtaan keraamikkoihin kuten Birger Kaipaiseen ja Iittalan lasitehtaan muotoilijaan Oiva Toikkaan ym. asti. Myös Tapio Wirkkala suunnitteli lasimunia, jotka valmistettiin Veninin lasipuhaltamossa Venetsiassa. Kirjassa esitellään myös tekstiilitaiteilija Anneli Airikka-Lammin mielikuvituksella koristeltuja pääsiäismunia.
Pääsiäismuniin liittyvät perinteet vaihtelevat alueittain. Ortodoksisessa kulttuurissa annetaan lahjaksi pääsiäismunia. Munankieritysleikki on kuulunut Luoteis-Venäjällä ja Virossa, mutta myös Helsigissä sekä aikuisten että lasten pääsiäisen viettoon.
 |
Munienkieritysleikki menossa |
Pääsiäispäivänä maksetaan myös virpomispalkkiot. Koska palmusunnuntai sattuu vielä keskelle suurta paastoa, palkkio käydään noutamassa vasta pääsiäisenä.
Kirjan lopussa on useita sivuja, joissa kerrotaan erilaisista munien koristelutavoista ja miten erilaisia koristeluja tehdään sekä kirjallisuusluettelo.
Kirjassa kerrotaan niin kristillisistä pääsiäimunista kuin yleensäkin maalatuista munista.
Tämä teos on hieno kirja niin keräilijöille, pääsiäismunien maalausta harrastaville kuin kenelle tahansa, joka rakastaa taidetta ja kauniita kirjoja.
Itse ihastuin tähän kirjaan heti ensinäkemältä.
 |
Klikkaamalla kuvaa, voit ehkä lukea takakannen tekstin. |