20.4.2011

Lukupiirissä tänään Franzénin kirja Tumman veden päällä

Tiistai 19.4.2011
Tänään  olin Suuren Kuun lukupiirissä, missä käsiteltiin Peter Franzénin esikoisteosta Tumman veden päällä. Mari Äikäksen opastuksella keskusteltiin pienellä porukalla kyseisestä kirjasta tunnin ajan.
Mari Äikäs
Peter Franzénin haastattelun voi kurkata Elävästä Arkistosta. Franzèn on lukenut kirjaansa Radio Suomessa viime elokuusta asti. En ole huomannut sitä ja se vähän harmittaa. Aamu-unisena en jaksa nousta sunnuntaisin anivarhain. EDIT: Lähetys on ollut nimittäin sunnuntaisin kello 8:30, jolloin useimmat viikolla töitä painaneet, ovat olleet ehkä vielä unten mailla.
Muutamia viimeisiä jaksoja voi vielä kuunnella Yle Areenasta. Huomenna poistuvaa jaksoa on jo luunneltu 1435 kertaa. Kutakin jaksoa on voinut kuunnella kuukauden ajan. Kolme tai neljä jaksoa on vielä kuunneltavissa.
Kansi: Markko Taina
Olin aikanaan yhdessä tämän kirjan julkistamistilaisuudessa eräässä isossa kirjakaupassa.

Kirjasta on tulossa myös elokuva.

Useimmat lienevät jo lukeneet ko. kirjan, joka ilmestyi vuonna 2010 Tammen julkaisemana. Vuoden 2010 aikana kirjasta ilmestyi kovakantisia laitoksia  ainakin 4 painosta ja pokkareissakin mentiin samana vuonna jo 6:nteen painokseen. Moneskohan painos tänä vuonna on jo menossa?!

Itse pidin kirjasta. Erityisesti kuvaustyylistä, joka tuo elävästi mieleen lapsen tavan nähdä asiat. Ainakin kuvittelen lapsen kokevan asiat juuri siten kuin Franzén kuvaa.

Jotkut ovat pitäneet kirjaa terapeuttisena, sillä monien elämässä on alkoholisoituneita ihmisiä, läheisiä tai etäisempiä.


EDIT: Korjasin Yle Areenan linkin. 'Pitäisi toimia niin kauan kuin on jaksoja kuunneltavissa. Tästä voi ehkä myös kuunnella.

4 kommenttia:

 1. Minäkin pidin kovasti Franzénin kirjasta. Se yllätti minut monin tavoin, koska tartuin kirjaan aavistuksen ennakkoluuloisena, mutta romaani paljastuikin fiksuksi ja koskettavaksi kertomukseksi pienestä Petestä ja hänen maailmastaan. 1970-luvun lapsena löysin kirjasta myös paljon erinomaista aikalaiskuvausta.

  VastaaPoista
 2. Katja/Lumiomena, minä taas odotin jo alunperin hyvää kirjaa ja niinhän siinä kävikin!

  VastaaPoista
 3. Minua harmittaa, etten tenttikiireiden takia ehtinyt mukaan lukupiiriin. Koska teillä on seuraava kerta ja mikä kirja?

  VastaaPoista
 4. Hanna, seuraavasta kerrasta ei ole varmuutta, koska Lukupiiri ei ole tuonut mukanaan paljon osallistujia. Mari ilmoittaa s-postilla, jos ja milloin mahdollisesti on seuraava kerta. Riippuu jostain esimiehestä. Olisi pitänyt saada kuulemma enemmän porukkaa mukaan. Kannattaa poiketa ehkä kysymään Marilta itseltään.

  VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.