9.4.2011

Taidekirjojen maailmasta: Anita Snellman Retretissä

Lauantai 9.4.2011

Olen vuosikausia kerännyt erilaisia taidekirjoja ja nykyisin minulla on niitä ehkä jo liikaakin. Toistaiseksi en ole raaskinnut vielä luopua niistä, vaikka en tiedä, mitä järkeä nykyisin on omistaa metrikaupalla taidekirjoja.

Eilen löysin tutusta divarista Anita Snellmania (1924–2006) esittelevän A4:ää hieman isomman pehmeäkantisen kirjan. Kirjassa on runsaasti nelivärisiä ja mustavalkoisia kuvia taiteilijan töistä sekä taiteilijasta itsestään.

Työt lienevät suurimmaksi osaksi olleet esillä Taidekeskus Retretin näyttelyssä Punkaharjulla vuonna 1985. Kirjassa on tekstiä kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Anita Snellman oli äitini ikäinen taiteilija ja muistan ihailleeni hänen töitään lapsesta saakka. Eittämättä hän on yksi suomalaisista taiteilijoista, joiden työt ovat suuresti vaikuttaneet minuun.

Tämä Snellmanin suuren retrospektiivisen näyttelyn esittelykirja antaa todella hyvän kuvan taiteilijan tuotannosta. Suurimman osan elämästään Snellman asui muualla kuin Suomessa, mutta hän piti kuitenkin jatkuvasti näyttelyitä täällä kotimaassaan. Hän opiskeli taidetta ensin Suomessa, sitten Tukholmassa ja vielä yli viisi vuotta Pariisissa, mutta kotiutui myöhemmin Espanjaan Ibizalle, missä hänellä oli maatalo. Snellman toimi kuitenkin myös lähes kymmenen vuotta Suomen Taideakatemian koulun opettajana 1971–1979.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.