28.4.2013

Kirjan ja ruusun päivästä vuonna 2013

Su 28.4.2013

Kuten useimmat tietävätkin, menneellä viikolla oli kirjan ja ruusun päivä.Töissä oli tuo päivä huomioitu näin kivasti:

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Jokainen joka toi lainaksi tai jopa lahjoitti kirjan kollegoille luettavaksi, sai ottaa siitä hyvästä itselleen ruusun!

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Töistä kotiin mennessä minulla oli mahdollisuus poiketa Jakomäen kirjastossa. Ajattelin, että ehkä kirjastot kautta pääkaupunkiseudun ovat huomioineet tämän historiallisen päivän. Vaan ei. Kirjoja kirjastossa kuitenkin aina on, joten ainakin se kirjapuoli tuon päivän suhteen toteutui kuten se toteutuu kirjastoissa joka arkipäivä.

Neulegraffiitti pylväässä sai olla Jakomäen kirjaston "ruusu-puoli" ja pirteä kukko myös:

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Ehdin sopivasti klo 18 seuraamaan runoraatia Lasipalatsin kirjakauppaan. Esillä oli nuorta runoilijaväkeä, jopa niin että kaikkia heidän esittämiään runoja ei oltu vielä edes julkaistu. Raadissa mukana olivat Jukka Virtanen, Heikki Kujanpää ja Noora Dadu. Runojaan lausuvat Satu Lepistö, Piritta Porthan, Sakari Oka, Janne Nummela, Jukka Viikilä ja Irina Javne.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Yleisöä oli kourallinen eli sen verran, mitä pienen kirjakaupan tiloihin juuri ja juuri mahtui:

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Runoilijat tässä ryhmäkumarruksessa:

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Ja tässä vielä yksitellen:

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Kuva: © Marja-Leena Kirjonen

Yhteenvetona voin sanoa, että ihan viihtyisä tilaisuus kokonaisuudessaan. Raatilaiset kommentoivat runoja kiinnostavasti ja runoilijat esittivät hienosti toistensa töitä. Aplodeja!

Vähän minua kyllä ihmetytti ohjelman vetäjän lausunto heti alkuun, hän kun sanoi heti alkuun, ettei videoitaisi eikä kuvattaisi  ja totesi jotenkin näin: --- että kun tämä nyt ei ole televisioon menossa... Luulisi, että nuoret runoilijat, jos ketkä, tarvitsivat julkisuutta, jotta heidän teoksiaan ostettaisiin, vaikka raati nyt ollutkaan "televisiossa".

Sitten myös hämmästyin kirjakaupan omistajan puheita, kun tiedustelin runoraadin runoilijoiden listaa ja tämä naishenkilö (itse ehkä viisissä kymmenissä) totesi minulle, että kyllähän se on netissä Facebookissa, mutta Tehän ette ole ole siellä. Odotin, että hän sanoisi vielä, että Tehän ette osaa varmaan käyttää tietokonetta saati Internettiäkään... Loppu jäi häneltä varmaan sanomatta siksi, että kerkisin hölmöyksissäni väliin töksäyttää, että olenhan minä... ;D

Tällaiset mielipiteet ovat kyllä jo tulleet niin tutuiksi, etten enää oikein viitsi edes sanoa, että "kyllä minä niin mieleni pahoitin...", mistä sanonnasta viime vuoden ruusun ja kirjan päivän kirjailija on jo tullut tunnetuksi. Totuuden mukaisesti on kyllä myönnettävä, että joskus tosiaan pännii, kun joku kakskymppinen miehen alku, jonka korvantaukset eivät vielä ole edes kuivuneetkaan, alkaa tälle mummolle tosissaan ja sangen alentuvasti selittää Macin käyttöä, sillä olen käyttänyt Mac-konetta jo ennen kuin pojan vekara oli edes syntynytkään. :) Enkä ole ainut, joka vastaaviin tilanteisiin on törmännyt. Ekonomiystäväni kertoi joskus, että hänelle oli kaupassa joku myyjä sanonut jotain semmoista kuin, että varmaan joku hänen lapsistaan tai lapsenlapsistaan osaisi opastaa hänet koneen kanssa alkuun...

Ja sitten loppujen lopuksi ihmettelen, miten vähän kirjamaailma tänä vuonna huomioi kirjan ja ruusun päivää. Uusia kustatamoja on syntynyt kuin sieniä sateella, mutta kovin äänettömiä ne ovat eivätkä ymmärrä edes hyödyntää päivää, jolla itsessään on jo aika paljon mainosarvoa valmiiksi.

Kirjan ja ruusun päivänä luonto näytti vielä ankeat kasvonsa:

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Mutta erään kaupan näyteikkunasomistus sopi hyvin päivän teemaan, vaikka ei olisi päivää huomioiden tehtykään:

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen


2 kommenttia:

  1. Aika huikea kuva minusta. Ihan vahingossa eksyin ja yllättäen vastassa olikin oma naama. Muikeana. Kiva, kun viihdyit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Huomaan, että tämän kirjablogin päivittäminen taas jäänyt. Kesäterässä siis... ;)

      Poista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.