26.1.2014

Oikea vai väärä profetia

Su 26.1.2014

Ostin seurakunnan kirjamyynnin alesta viime viikolla John Beveren kirjan Näinkö sanoo Herra? ja luin sen eilen loppuun. Kirja osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi. 

Profetiat kiinnostavat ihmisiä ja monesti ajatellaan, että profetoiminen on nimenomaan ennustamista. John Bevere käy kirjassaan läpi sekä Vanhan Testamentin että Uuden Testamentin profetioita ja osittaa selkeästi, mitä profetoiminen oikeasti on. Hän käy esimerkein läpi myös nykyajan ilmiöitä, joissa väärät profetiat ovat vieneet ihmisiä harhaan.Bevere osittaa Raamatun kohtien avulla, että profetiat ovat, silloin kun ne ovat oikeita, Jumalan puhetta ihmisille, jotta emme todellakaan joutuisi eksyksiin, vaan löytäisimme paremman yhteyden Jumalaan ja kääntyisimme pois pahoilta teiltämme. 

Profetiaa ei tee ilman muuta oikeaksi se, että se alkaa sanoilla "Näin sanoo Herra...", sillä monesti sen esittäjä voi lausuakin vain omia näkemyksiään. Tällainen profetoija syyllistyy kolmannen käskyn rikkomiseen: "Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka hänen nimeänsä turhaan lausuu." 2. Moos. 20:7

Joskus profetiat voivat kertoa tosiasioita menneistä ja nykyhetkestä, mutta osua tulevan suhteen vikaan. Tällainen profetia on ilman muuta väärä, mutta se voi saada paljon pahaa aikaan, jos se on otettu todesta. Mutta toisinaan kaikki vaikuttaa menevän oikein, mutta profetoijasta saattaa tulla vääränlainen auktoriteetti, jonka  vaikutus ihmisiin ei olekaan hyväksi. 

Kirja on hyvin monipuolinen ja sai minut miettimään monia asioita, myös sitä, mitä ovat sydämen kivijumalat. Ensimmäinen käsky kuuluu: "Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Älä pidä  muita jumalia." Lainaan otteen kirjasta:
"Epäjumala on kaikkea sitä, minkä me asetamme Jumalan edelle elämässämme! Se on sitä, mitä me rakastamme, mistä pidämme, mihin luotamme, mitä kaipaamme tai mille annamme huomiotamme enemmän kuin Herralle. Epäjumala on se, mistä me saamme voimamme ja jolle me annamme voimamme."
Kirja opastaa meitä etsimään vastauksia elämämme kysymyksiin Raamatusta eikä profeetoilta. Raamattu on Jumalan sanaa ja kokonaan Jumalan puhetta meille.
"Turvaa Herraan ja tee sitä, mikä hyvä on, asu maassa ja noudata totuutta; silloin sinulla on ilo Herrassa, ja hän antaa sinulle, mitä sinun sydämesi halajaa. Anna tiesi Herran haltuun ja turvaa häneen, kyllä hän sen tekee. Ja hän antaa sinun vanhurskautesi nousta niin kuin valkeuden ja sinun oikeutesi niin kuin keskipäivän. Hiljenny Herran edessä ja odota häntä." PS. 37:3–7 

Kirjan takakannesta löytyy yhteenveto:
Bevere opettaa mm. kuinka
- erotella profetiat
- väärä profetia voi olla osuva menneisyyden ja nykyisyyden suhteen mutta mennä pieleen koskien tulevaisuutta
- väärä profetia voi jättää hedelmättömäksi
- voi erottaa oikean profeetan väärästä
- toimia, kun sana ei olekaan Jumalalta
- voi kulkea Pyhän Hengen johdatuksessa jne.
Kaikenkaikkiaan kirja, joka kannattaa hankkia omaksi, jotta siihen on mahdollisuus palata silloin, kun profetia-asiat mietityttävät. Kirjan on kustantanut KKJMK, Kristillinen Kirja ja Musiikkikustannus. Kirjan alkuperäinen nimi on Thus saith the Lord? Suomennos on Susanna Kallamäen ja kannen suunnittelu Mika Tervakankaan. Se on pehmeäkantinen, sivuja 222 ja ilmeisesti liimasidottu.

2 kommenttia:

  1. Tuo kirja on varmaan mielenkiintoinen, tekisi mieli lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja oli alennusmyynnissä, mutta näytti tänään ainakin olevan loppu seurakunnan kirjakaupassa. Luulen, että sitä kuitenkin vielä netin kautta ainakin saa. Maksoin siitä kympin. Alunperin hinta oli 22 euroa.

      Poista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.