11.9.2011

Juhani Ahon syntymästä 150 vuotta

Su 11.9.2011
Kuva: Juhani Aho, Yle Areena, Lastuja – taiteilijasuvun vuosisata
Tänään Juhani Ahon syntymästä on kulunut tasan 150 vuotta, sillä Juhani Aho, oikeastaan Johannes Brofeld, syntyi Lapinlahdella 11. päivä syyskuuta 1861. Hän alkoi käyttää nimeä Juhani Aho vuonna 1907. Tämä neljäkymmentä vuotta kirjoittanut mies oli ensimmäisiä pitkän uran tehneitä suomeksi kirjoittaneita ammattikirjailioitamme. Aivan ensimmäinen hän ei kuitenkaan ollut, vaikka Wikipediassa niin aikaisemmin väitettiinkin, sillä kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi kirjoitti ammatikseen jo ennen häntä ja vaikka Kiven ura katkesi varhaiseen kuolemaan jo 38-vuotiaana, niin kyllä hänkin oli jo ammatikseen suomeksi kirjoittava kirjailija. Kiven teos Kullervo ilmestyi jo vuonna 1864, jolloin Johannes Brofeld oli vasta kolme vuotias.  Ahon kirjailijaura oli kuitenkin sangen pitkä, liki neljäkymmentä vuotta, pitempi kuin Aleksis Kiven elämä. Ahon ensimmäinen julkaisu Siihen aikaan kun isä lampun osti on vuodelta 1883, Aleksis Kivi oli kuollut  jo toistakymmentä vuotta aikaisemmin vuonna 1872.

Sama virhemaininta ensimmäisestä ammatikseen suomeksi kirjoittavasta kirjailijasta toistuu Peter von Baghin filmissä – tieto lienee ehkä peräisin Wikipedian virheestä, joka on hyväksytty sellaisenaan. Ei siis kannata uskoa kaikkea, mitä Wikipediaan on kirjoitettu. ;) EDIT: Ja sama virhe on vielä Elävässä arkistossakin!

Kuva: Yle Areena, Lastuja – taiteilijasuvun vuosisata
Yle Areenassa voi vielä seitsemän päivän ajan katsoa Peter von Baghin todella mielenkiintoista esseedokumenttia Juhani Ahosta, hänen ajastaan ja hänen ympärillään eläneistä henkilöistä.

Jos olisi aikaa voisin katsoa tuon ohjelman monta kertaa, niin paljon siinä on kiinnostavia asioita, mutta katsokaapa te vaikka edes yhden kerran, jos se jäi televisiosta eilen näkemättä.

Kuva: Yle Areena, Lastuja – taiteilijasuvun vuosisata
Tässä linkki Yle Areenaan, josta voi katsoa tämän ohjelman:
Lastuja – taiteilijasuvun vuosisata (vain 18.9.2011 asti)
Katso myös selostus elokuvasta sivulta Helsingin juhlaviikot.

Paljon hyviä linkkejä on myös Juhani Aho -seuran ja (EDIT:) SKS:n sivuilla.

Olen jo koulussa lukenut monia Juhani Ahon teoksia, Lastuja luimme muistaakseni joskus jo ala-asteella. Yläasteella ja lukiossa tuli luettua sitten lisää. En osaa sanoa, viitsisinkö ruveta uudelleen lukemaan Ahon teoksia. Ehkä. Kun tiedän hänen perheensä kolmiodraaman ja miten kirjoissa on paljon juuri noista asioista, kiinnostukseni vähenee heti huomattavasti. Luontokuvaajana Aho on varmasti omaa luokkaansa. Peter von Baghin kokoama esseemäinen filmidokumentti on kuitenkin todella hyvä. Katso ihmeessä, jos voit!

6 kommenttia:

  1. Katselin juuri tuota Peter von Baghin filmidokumenttia. Voi niitä aikoja! Nostalgista niin että. Kuinka ihanteellista kaikki olikaan vielä 1900-luvun alussa, aivan eri maailma kuin nykyään. Ja kaikki nämä Suomen kulttuurin ikonit samassa filmissä, tyrmäävää.

    VastaaPoista
  2. ..Siis positiivisessa mielessä.

    VastaaPoista
  3. Kirjoitin jo samasta aiheesta (ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija) vastauksen oman blogini kommeenttiisi. Pakko vielä sen verran sanoa, että tämä on varmasti myös jossain määrin mielipide- ja määrittelykysymys, mitä ammattikirjailijalla tarkoitetaan.

    Lisäksi on todettava, että olen aivan varma, että sellainen dokumentintekijä kuin Peter von Bagh ei varmasti ole käyttänyt Wikipediaa dokumenttinsa lähteenä. :)

    VastaaPoista
  4. Sirkka, hieno filmi, eikö vain!

    Susanna, OK.

    VastaaPoista
  5. Peikolta kiitos uusista tiedoista. Kummasti asiat muuttuvat totuuksiksi kun niitä vaan riittävästi toistetaan :)

    VastaaPoista
  6. Isopeikko, näin se vaan on.

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.