13.5.2012

Humiseva harju

Su 13.5.2012

Ajat sitten ostin jostain dvd-pokkarin Humiseva harju. Tänään äitienpäivänä tuli sopiva tilaisuus vihdoin sen katsomiseen. Enpä olisi voinut huonompaa valintaa tehdä tälle päivälle. Nyt kun elokuvateattereissa on menossa uudempi filmatisointi tästä Emily Brontén kirjasta, ajattelin käydä sen katsomassa, kunhan ensin olen katsonut tämän oman dvd:ni. Vaan tämän version katsottuani tuskin menen tuota uutta elokuvaa katsomaan, en ainakaan pitkään aikaan. Kiinnostus lopahti sen verran. Ehkä hankin sen joskus dvd:nä.

Kuvakaappaus elokuvasta
Tämä nyt juuri katsomani dvd on vuoden 2009 englantilainen filmatisointi kirjasta Humiseva harju, josta on aikaisemminkin tehty ainakin yksi elokuvasovitus.

Kirjan on kirjoittanut Emily, Brontën sisaruksista keskimmäinen. Kirjansa hän julkaisi salanimellä Ellis Bell. Se ilmestyi 1847. Kirja jäi hänen ainoakseen, sillä Emily Brontë menehtyi keuhkotautiin 1848 vuosi kirjan ilmestymisen jälkeen vain 30-vuotiaana.

Tämä versio kirjasta on filmattu 2009 ja näyttelijät ovat kyllä ihan huippuluokkaa, ei siinä mitään, mutta itse elokuva on kyllä pelkkää angstia alusta loppuun. En enää ole edes varma, olenko koskaan lukenut tuota kirjaakaan. Hämärä muistikuva on, että joskus lukioluokilla olisin sen lukenut. Silloin luin kyllä paljon ja ehkä itse kirja ei ollut aivan yhtä ahdistava kuin tämä elokuva, joten mitään erityisen ikävää mielikuvaa ei siksi ole jäänyt mielen pohjalle siitä muhimaan. Luin kyllä siihen aikaan monta muutakin kirjaa, joista en sitten myöhemmin ole lainkaan pitänyt ja joissa on ollut kauheitakin asioita. En tuohon aikaan laittanut kirjoja järjestykseen mieltymysten mukaan, vaan luin surutta vähän kaikkea.

Ehkä silloin nuorempana en niin miettinyt säätyeroja, luokkayhteiskuntia, roturistiriitoja ym. Tässä elokuvassa ovat edustettuina nämä kaikki ja roppakaupalla vielä muitakin mahdollisia ristiriitoja ihmissuhteissa ja kaikessa mahdollisessa mielenterveysongelmia myöten: vihaa, eriarvoisuutta,  ruoskimista, julmuutta, katkeruutta, hulluutta...

Tässä muutama kuvakaappaus tuosta elokuvasta:

Ohjaus: Coky Giedroyc; pääosissa Tom Hardy, Charlotte Riley ja Andrew Lincoln. Elokuva on jopa äänestetty ns. parhaaksi rakkaustarinaksi (lukee kannessa).

6 kommenttia:

 1. Minusta kirjakin on ahdistava ja kovin ns. "harmaa". Ei mikään hyvänmielenkirja, mutta hieno kuitenkin. Minä olen nähnyt ainoastaan yhden vanhemman filmatisoinnin tästä, ja siitä tykkäsin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahdistava yämä elokuva ainakin oli.

   Poista
 2. Uutta elokuvaa en ole nähnyt, kirja on mahtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kokee eri ikäisenä asiat eri lailla.

   Poista
 3. Luin tämän kirjan teininä ja sain siitä ikuisen muistijäljen. Tänä vuonna luin sen uudestaanvain huomatakseni, että teini-ihastukseni on maailmankirjallisuuden ehdotonta huippua.

  Olen nähnyt kirjasta vanhan filmatisoinnin ja ehkä ostan tämän uuden kun se tulee myyntiin. Ainoa, mikä hiukan jarruttaa on se eläinten kohtelu...

  Pidän tummasta ja vahvasta ja sitä tämä kirja on kaikellaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se haudan auki kaivaminen ja luurangon halaus oli kaiken hulluuden huippu!

   Poista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.