1.4.2012

Heimokielet auki

Su 1.4.2012

Jo helpottaa! Jos et ymmärrä, mitä naapuriheimoinen sössöttää, katso netistä. Nyt on Suomen murresanakirja kaikkien netin käyttäjien ulottuvilla. Tosin aluksi saadaan selkoa vain osasta naapurin puheesta, sillä sanakirja päivittyy pikkuhiljaa. Tällä hetkellä käytettävissä on vasta aakkosväli kus–kyntsöttää. Nämä ensimmäiset sanat julkaistiin 28.2.2012.Pyydä siis puhekumppaniasi käyttämään toistaiseksi vain ku- ja ky-tavuilla alkavia sanoja. Voit myös yrittää selvittää kuulemaasi Urbaanista sanakirjasta. Se on jo kokonaisuudessaan netissä käytettävissä, mutta Suomen murteiden sanakirjan alkuosan kahdeksan tuhatsivuista nidettä sinun pitää joko hankkia itsellesi tai sitten odotella, kunnes nekin saadaan nettiin eli alkuosien tiedot käsittävät aakkosvälin a–kurvottaa

Nyt ollaan siis k-kirjaimella alkavissa sanoissa, ja koska nuo aakkosten kirjaimilla l, m n ja niin edelleen alkavat sanat ovat siis vasta tulossa, kannattaa pyytää kaveria välttämään kaikkia k:n jälkeisillä aakkosilla alkavia sanoja. Paras on näin ollen käyttää vain kirjakieltä, jota kouluja käyneen jokaisen suomalaisen pitäisi osata. Murteiden koko asteikkoa ei siis kannata käyttää toistaiseksi kaikkien kanssa, ettei synny väärinkäsityksiä, koska sanakirjaa ei ole kuin k-kirjaimeen asti.

Asiahan on niin, etteivät kaikki itikat osaa lentää, varsinkaan, jos ne osaavat ammua. Toinen kiistelty kiistaton tosiasia on, että toisesta keitto on liian tuimaa ja toisesta suolatonta. Ota siitä sitten selvä, pitääkö suolaa lisätä vai ei. Kannattaa tutustua myös Wikisanakirjaan. Ehkä Suomi-sanakirjastakin voi olla apua.

Ei suinkaan, tämä ei todellakaan ole aprillipilaa, vaikka tänään onkin aprillipäivä, vaan tosiasia. Valmistuttuaan tämä murresanakirja tulee sisältämään noin 350 000 sana-artikkelia. Ja sitä tullaan päivittämään jatkuvasti. Katso vaikka http://kaino.kotus.fi/sms/

2 kommenttia:

  1. Meijjän kielessä 'tuima' on suolatonta tai liian vähäsuolaista. Pohjalaisilla 'tuima' taitaa merkitä päinvastaista. Ja pohjanmaan 'itikat' eivät osaa lentää, mutta lypsää kylläkin.

    Mukavaa palmusunnuntai-iltaa sinulle, Marleena.<33

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi blogissani, toivottavasti tulet uudelleenkin.
Jätä viesti tai kommentti, ne ilahduttavat aina.

Sähköposti pitää laittaa, jotta linkki toimii, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Valitettavasti anonyyminä ei tähän blogiin voi enää kommentoida. Nimettömät kommentit poistetaan, joten laita kommenttiisi ainakin nimimerkki.

Jos kirjoitat kommentin Nimi/URL-osoite-vaihtoehdolla, aloita URL-linkki http://-alulla, että se toimii!

Nimi/URL-osoite on oikea vaihtoehto esimerkiksi, jos blogisi on muussa palvelussa kuin Bloggerissa.


Kiitos kommentista! Palautetta on kiva saada.